Educatoare cu diplome false la grădiniţa din Motru

Un caz extrem de complicat a ieşit la iveală, după ce Pandurul a scris despre povestea unei educatoare din Motru, care are numai doi copii la clasă. Aceasta a susţinut că ar fi discreditată de alte colege, ceea ce este probabil, având în vedere că grădiniţa a făcut în ultimii ani obiectul unor anchete, inclusiv din partea Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA). Asta pentru că mai multe educatoare şi-au obţinut posturile cu diplome false, fapt constatat de parchet. Inexplicabil, nimeni nu a păţit nimic, cu excepţia unei amenzi administrative primită de autoarea falsurilor. Educatoarele au scăpat, procurorii considerând că acestea nu au ştiut că diplomele prezentate la angajare ar fi false!

Grădiniţa „Sfântul Ioan” din Motru a funcţionat până în 2010 sub patronajul unei asociaţii creştine, după care a fost preluată de Inspectoratul Şcolar. Atunci au apărut şi problemele. Ana Petruţ – directorul grădiniţei Sf Ioan şi educatoarele Petruța Bresniceanu și Florina Mirescu au fost transferate la Grădinița numărul 1 cu Program Prelungit, care era condusă de Alexandra Drăgan. „Când educatoarele de la Sfântul Ioan au venit în noua unitate li s-au cerut dosarele de personal. Trebuia să știm dacă sunt titulare, suplinitoare, dacă au dat examen pe post și deciziile de încadrare”, a explicat Drăgan. Când a primit documentele, după lungi insistenţe, a constatat că acestea sunt false. „Mi s-a părut ciudat când am văzut că aceste adrese erau eliberate de  Școala I-IV din Municipiul Motru în septembrie 1999 pentru doamna Petruț Ana, când școala aceasta a fost înființată în 2004, iar Motru nu devenise încă municipiu, doamna Mirescu Florina avea decizia din septembrie 2000, iar doamna Bresniceanu Putruța din septembrie 2001, decizii eliberate de Grădinița Sfântul Ioan. Ciudată era și ștampila pusă de inspectorat, dar și faptul că nu aveau număr de înregistrare aceste decizii. Mi-am dat seama atunci că sunt false și am anunțat inspectoratul”, a explicat Alexandra Drăgan.

Anchetă DGA la grădiniță

Direcția Generală Anticorupție, prin ofiţerul Mirel Păsărelu, a declanşat o anchetă, dar au apărut între timp alte decizii de încadrare ale celor trei cadre didactice, emise în anul 2004. „Când a început ancheta DGA la grădiniță, cele trei educatoare au renunțat la deciziile inițiale, pe motiv că au intrat în posesia altora. Le-au adus în copie la dosar, fără număr de înregistrare, prin care era precizat faptul că cele trei sunt încadrate pe o perioadă nedeterminată cu data de 1 septembrie 2004 la Școala Primară Sfântul Ioan. În baza acestor decizii, care nu aveau numere de înregistrare, dar care trebuiau duse la îndeplinire de părintele Petruț Francisc de la Biserica Catolică, Inspectoratul le-a făcut încadrarea pe posturi la noua grădiniță. Ofițerii DGA au ridicat primele decizii, le-au solicitat și pe cele din 2004. S-a aflat atunci că primele decizii nu erau înregistrate nicăieri, iar cele din 2004 s-au înregistrat în evidențele Școlii Sfântul Iacob din Câmpulung Muscel, județul Argeș, acolo unde asociația mai avea o unitate de învățământ”, a mai precizat Alexandra Drăgan.

Vinovații au primit NUP

Cercetările au stabilit că actele au fost falsificate de directorul Școlii Sfântul Ioan, care a primit o amendă administrativă. „În afară de dosarul aflat în cercetarea ofițerului DGA, a mai apărut un nou dosar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru. Procurorii au stabilit că primele decizii emise în 1999, 2000 și 2001 au fost falsificate de Mihaela Mladen, director atunci la Școala Sfântul Ioan. Acele documente au fost completate în februarie 2008, după cum a declarat doamna Mladen. Tot atunci, aceasta a spus că a completat 12 astfel de decizii false și pentru alte cadre didactice, care acum cel mai probabil sunt la catedră fără un examen de titularizare. Vreau să vă mai spun că doamna Mladen a primit o amendă administrativă de 1.000 de lei și a fost scoasă de sub urmărirea penală, iar împotriva celor trei cadre didactice nu s-a început urmărirea penală pe motiv că nu au știut că acele decizii au fost false. Ministerul Educației a susținut că la Grădinița Sfântul Ioan s-au dat examene de titularizare în 2001, iar doamna Malden spune că singurele examene de titularizare s-au dat în anul 2004”, a mai spus Drăgan.

Ministerul așteaptă de un an ancheta ISJ Gorj

Inspectoratul Școlar Gorj a ținut destul de bine ascuns acest caz de ochii presei, dar și de Ministerul Educației, care de aproximativ un an așteaptă finalizarea anchetei. „Cei de la Inspectorat au avut ca termen să finalizeze acest caz 21 decembrie 2012. Nu au trimis nici dosarul cu anchetele și nici un răspuns final și atunci Ministerul a dat ca termen 12 aprilie 2013.Vreau să vă spun că nici acest termen nu a fost respectat și nici până în prezent actele nu au ajuns la minister”, a mai precizat Alexandra Drăgan.

Ișfan stă departe de scandal ca să-și apere pielea

Ion Ișfan, inspectorul general al ISJ Gorj, încearcă să stea cât mai departe de această problemă, pentru a nu fi acuzat de abuz în funcție. „Eu am trimis o comisie acolo ca să verifice. Cred că purtătorul de cuvânt știe mai multe. Eu îți spun din amintiri. Știu că avem o comisie care verifică ce s-a întâmplat pentru că sunt niște chestii ciudate acolo. Unii zic că sunt nule deciziile, alții zic că sunt valabile și numai instanța poate să modifice un act. Eu nu am competențe. E mult și vag ce zice ministerul, să desființăm nu știu ce decizii. Noi avem o comisie care se ocupă de asta. Sunt niște decizii care pot fi luate împotriva oamenilor și nu e atât de simplu. Eu trebuie să citesc legea și cine nu e mulțumit poate să atace în instanță, iar eu nu vreau să mă judec cu dascălii. Mie îmi este frică de abuzul în funcție și sunt foarte atent la aceste lucruri. Normal că îmi apăr pielea, pentru că sunt directorul instituției. Nu e așa simplu să te joci de viitorul oamenilor”, a spus Ion Işfan.

Vizualizări: 528

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: