Potârcă vrea să aducă milioane de romi la Târgu Jiu

Condamnarea la şase ani de închisoare a fostului candidat la Preşedinţia României pentru evaziune fiscală îl face pe Constantin Ninel Potârcă să se gândească din nou la mai vechea iniţiativă a ţiganilor de a-şi face propriul stat. El spune că va încerca în perioada următoare să poarte discuţii cu alţi lideri ai romilor din ţară pentru a relua vechiul proiect de realizare a Cem Romengo la Târgu Jiu sau oriunde în Europa. Până atunci se declară împăcat cu gândul că poate va ajunge şi să facă puşcărie, deşi se consideră nevinovat.

Preşedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi din România, acesta susţine că, în ultima vreme, constată cu stupoare că tot mai mulţi afacerişti romi sunt acuzaţi de evaziune fiscală, acuzaţie care i-a adus şi lui condamnarea de acum, un alt proces avându-l pe rol, în ambele sentinţele nefiind definitive. Potârcă declară că doar dacă romii vor conştientiza că trebuie să strângă rândurile şi să meargă pe propriul lor drum pot să scape de problemele pe care le au şi pe care el le consideră „persecuţii”.

„De puşcărie nu moare omul, de la cimitir ştiu că nu se mai întoarce acasă. Dacă o să rămân cu condamnarea o să discut cu alţi lideri pentru a ne face un stat al nostru. Sau o să cerem azil politic. Ceva trebuie să facem că nu se mai poate. Poate îl facem pe modelul Cem Romengo în secuime şi facem ceva în comun cu maghiarii sau poate aducem la Târgu Jiu câteva milioane de ţigani. Nu va fi un stat propriu-zis, doar un teritoriu al nostru. Aici cred că se va ajunge”, spune Potârcă, după ce, în 1993 la Târgu Jiu, împăratul Iulian, cu rude în cartierul Meteor, proclama cartierul respectiv ca fiind primul stat al ţiganilor, un stat însă fără armată şi graniţe proprii, dar denumit Cem Romengo.

Potârcă crede că acum a fost condamnat la închisoare şi pentru că România re probleme cu aderarea la zona Schengen, dar şi pentru că procurorii DNA, care au instrumentat dosarul, îi au pe judecători „la mână”. „E un dosar greu, vă daţi seama că acum pot să spună la Europa că l-au condamnat pe omul ţiganilor, pe evazionistul cel mai mare, capo di tutti capi, cum m-or crede ei pe mine. Eu sper în vremuri mai bune, dar numai când Justiţia nu va mai fi condusă de DNA peste tot. La noi domnul prim-procuror Bertha s-a pronunţat deja împotriva ţiganilor de mai mult timp, aşa că ce să mai mă mir. Cine n-a făcut puşcărie în ziua de azi? Mă doare însă că nu mi s-a acceptat o a doua expertiză, că prima e făcută de experţi de la Gorj, care sunt tot cu presiune de la DNA şi ei”, spune cel supranumit cu câţiva ani în urmă „Obama” de Meteor.

Cu titlul respectiv „Obama” a ajuns în primăvară şi în paginile prestigiosului Le Monde, care a publicat un amplu articol despre viaţa afaceristului din Meteor, despre amintirile pe care le avea acesta în copilărie, când mergea cu căruţa dintr-o parte în alta a ţării şi dormea sub cerul liber. Dacă sentinţa de la Curtea de Apel Craiova nu se va schimba în favoarea inculpatului, după verdictul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie jurnaliştii interesaţi de „Obama” îl vor mai găsi doar în spatele gratiilor. Asta dacă între timp acesta nu renunţă la Cem Romengo, un proiect care în urmă cu două decenii le dădea frisoane autorităţilor, în acea vreme palatele care sunt acum în Meteor neexistând nici măcar pe hârtie. Între timp, ele au devenit realitate şi chiar dacă statul ţigănesc nu există în acte, pe teren oricine poate vedea că romii au reuşit să-şi schimbe radical stilul de viaţă, înlocuind căruţele cu palate imense, cel al lui Potârcă fiind evaluat la un moment dat la 3 milioane de lei. Prea puţin însă dacă ţinem cont că în acest dosar instanţa a dispus recuperarea de la inculpat a 180 de milioane de lei, bani pe care, vorba lui „Obama”, nici nepoţii săi nu-i vor putea achita vreodată către statul român.

Vizualizări: 186

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: