Potîrcă nu mai are voie în politică şi afaceri

Verdict final dat de judecătorii Curţii de Apel Craiova pentru Constantin Ninel Potîrcă într-un al patrulea dosar în care acesta a fost trimis în judecată de procurori. Instanţa l-a găsit vinovat pe acesta de acuzaţiile de evaziune fiscală cu un prejudiciu de circa 1 milion de euro, pedeapsa primită de inculpat fiind similară cu cea dată în decembrie anul trecut la Tribunalul Gorj.

„Obama” de Meteor a primit atunci 8 ani de închisoare, în timp ce acum magistraţii din Bănie au redus condamnarea la 7 ani şi 4 luni. Perioada respectivă a fost contopită însă cu alte condamnări din dosarele anterioare pe care Potîrcă le avea pe numele său şi, astfel, şi la Târgu Jiu şi la Craiova, acesta a rămas cu o condamnare definitivă de 9 ani.

Pedeapsa este cu executare, Potîrcă fiind în spatele gratiilor încă din septembrie 2014, când a fost încătuşat după ce fusese condamnat pentru prima dată într-un dosar de evaziune fiscală. La vremea respectivă avea şase ani de executat, dar, între timp, au mai venit alte trei condamnări definitive, acum judecătorii hotărând ca fostul candidat la Preşedinţia României să nu mai aibă voie nici în politică şi nici în afaceri pentru o perioadă după ce iese din spatele gratiilor. „În total, 9 ani închisoare şi 4 ani interzicerea exercitării drepturilor prev. de art. 64 lit. a, teza a II-a, b şi c C.pen. de la 1968, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice şi în funcţii publice elective, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a fi asociat sau administrator al unei societăţi comerciale, ca pedeapsă complementară”, se arată în decizia Curţii de Apel Craiova.

În acelaşi dosar au mai fost inculpaţi şi condamnaţi Ion Mihai şi Dorin Mihai, care au primit câte 6 ani de închisoare şi, respectiv, 3 ani şi 6 luni de detenţie. Cu unul dintre ei Potîrcă fusese condamnat să suporte în solidar plata prejudiciului adus bugetului de stat, dar, acum, Curtea de Apel a modificat sentinţa dispusă la Târgu Jiu. „Înlătură cea de-a doua dispoziţie de obligare în solidar a inculpaţilor Mihai Ion şi Potîrcă Constantin Ninel la plata sumei de 3.500.000 lei către partea civilă Statul Român reprezentat de ANAF prin DGRFP Craiova. În baza art. 249 Cod procedură penală dispune instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Mihai Dorin până la concurenţa sumei de 430.695 lei, precum şi asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Mihai Ion până la concurenţa sumei de 3.579.885 lei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei care nu contravin prezentei decizii”, se arată în decizia instanţei craiovene.

Prin sentinţa respectivă s-a menţinut decizia de la Târgu Jiu prin care Potîrcă şi una dintre firmele sale, Lumetal, aflată în faliment, să plătească statului 700.000 de lei, asta în condiţiile în care în primul dosar în care a fost condamnat la închisoare acesta avea de plătit un prejudiciu de vreo 180 de milioane de lei.

Vizualizări: 1,105

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: