Povestea finalistului concursului „Memoria Holocaustului“

Are doar 14 ani şi a câştigat locul I pe ţară la Concursul Memoria Holocaustului. Adrian Vasilescu este elev la Şcoala Generală Prigoria şi este pregătit de profesorul Liviu Groşeanu. Concursul la care au participat elevi din toate judeţele ţării a avut două probe, una scrisă şi una practică. „La proba practică am folosit ca punct de orientare etapele dezumanizării”, spune Adrian Vasilescu.

Deşi are doar 14 ani, Adrian a simţit suferinţa prin care au trecut oamenii doar pentru că erau numiţi evrei. Citind Jurnalul lui Anne Frank, fetiţa evreică ce a căzut victimă genocidului nazist, Adrian a ajuns la concluzia că uneori oamenii ar fi mai bine să se comporte ca animalele pentru că ele nu îşi ucid semenii. „Pentru concurs a trebuit să citesc mai multe cărţi, printre care şi acest jurnal. M-a impresionat foarte mult faptul că ea era doar un copil şi a trebuit să sufere atâta. Toţi oamenii ar trebui să cunoască ce s-a întâmplat în lagăre pentru ca aceste orori să nu se mai repete”, spune Adrian. Elevul din clasa a VIII-a doreşte să cunoască mai mult despre acele vremuri de la un supravieţuitor. „Aş vrea să cunosc pe cineva care a supravieţuit holocaustului. Cred că l-aş întreba cum erau trataţi acolo şi dacă ştiau ce îi aşteptă. De asemenea, aş vrea să ştiu cum au scăpat, ce au simţit în acele momente şi dacă au mai avut la cine să se întoarcă.  Nu în ultimul rând, mi-aş dori să vizitez unul dintre lagăre”, mai menţionează elevul.

Memorie

În memoria celor care au căzut victime genocidului nazist elevii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu au marcat Ziua Holocaustului. Organizat sub motto-ul „A şti şi a nu uita pentru a nu repeta”, evenimentul a constat într-o serie de aplicaţii documentar fotografice realizate de elevii clasei a X-a A. Nu au lipsit nici notele de călătorie din lagărele naziste, prezentate de elevii care au vizitat „Fabrica morţii”. Acţiunea ce a avut loc vineri, 8 octombrie într-una din sălile colegiului a fost coordonată de profesorii Andrei Popete şi Gheorghe Nichifor.

Vizualizări: 178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: