Nicolae Filis, profesor în Maroc, pasionat de fotografie în România

În fotografie a descoperit un mod de a se exprima, de a aduce în faţa oamenilor partea frumoasă a lumii. Profesor de matematică de meserie, Nicolae Filiş a făcut o pasiune pentru fotografie. Ca profesor de matematică a predat în unităţi de unităţi de învăţământ din Sânpetru, Târgu Jiu şi Maroc. Nicolae Filiş este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România din anul 1978. Lucrările sale au fost expuse în saloane de fotografie din toate marile oraşe ale ţării.

Nicolae Filiş spune că şi-a descoperit pasiunea pentru artele vizuale încă din vremea liceului, iar aceasta a fost îmbunătăţită în timp. În anul 1970 a absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea de Vest din Timişoara, după care a fost repartizat pe un post de profesor în Ţara Haţegului, unde pune bazele unui cerc de fotografie şcolar. „Fotografia a început să mă preocupe de când eram elev în clasa a IX-a la Liceul din Novaci. Am continuat la Timişoara ca student şi apoi la şcoala unde am fost repartizat, în Ţara Haţegului, la Sânpetru”, spune Nicolae Filiş. Studiul fotografiei artistice începe în Africa, unde petrece trei ani din viaţă ca profesor cooperant. Este şi timpul marilor călătorii. Aici descoperă măreţia Saharei, pe care o poartă într-un loc special din sufletul său. „În anul 1974 am plecat în Maroc, fiind profesor cooperant, unde împreună cu doi colegi francezi am pus pe picioare un laborator foto, abordând fotografia din punct de vedere artistic şi profesional. Mi-a fost folositor faptul că am vizitat mai multe muzee din Franţa, Italia şi Grecia”, afirmă Nicolae Filiş.

Impresionat de măreţia Saharei

 „Am fost de cinci ori în Sahara, a cărei măreţie o aflasem din Istoria Artelor a lui Ellie Faure, un mare critic de artă francez”, spune fotograful. În Sahara, povesteşte fotograful gorjean, primul mare şoc l-a avut când a văzut prima oază. „Am definit oaza o insulă a vieţii în mijlocul morţii. Acolo apusurile  sunt de o frumuseţe magnifică, colinele sterpe devin munţi de jar. Dunele de nisip sunt spectaculoase şi îşi schimbă poziţia în funcţie de poziţia norilor. Fenomenul de Fata Morgana este des întâlnit, în care mici ciulini se văd ca arbori, iar reflexia totală a luminii datorită stratificaţiilor aerului par lacuri cu apă”, menţionează fotograful gorjean. India este de asemenea ţara surprinsă în fotografii. Cu imaginile din India Nicolae Filiş va organiza pe 4 noiembrie o expoziţie la sediul Muzeului Judeţean Gorj.

Vizualizări: 270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: