Povestea lui Moş Crăciun: Îmi albesc barba la salon

Este un actor cunoscut, dar şi „bătrânul” pe care copiii îl aşteaptă cu nerăbdare în preajma sărbătorilor de iarnă. Este vorba de Ionuţ Stoica, cel mai cunoscut Moş Crăciun din judeţul Gorj, care de circa trei decenii îmbracă emblematicul costum de culoare roşie şi are grijă ca fiecare copil să primească cadoul mult aşteptat. Artistul spune că face şi sacrificii astfel încât să semene cât mai mult cu Moş Crăciun. Îşi lasă barba să crească preţ de o jumătate de an şi apoi o albeşte la un salon de înfrumuseţare.

Ionuţ Stoica are 63 de ani şi este actor al Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”. A jucat în nenumărate piese de teatru, dar şi în zece filme. Cei mici îl cunosc însă ca fiind Moş Crăciun, pentru că de câteva decenii „joacă” şi acest rol. În ultimii ani, artistul a putut fi văzut, în preajma sărbătorilor de iarnă, la centrul comercial Shopping City Târgu Jiu, dar merge şi prin şcoli, grădiniţe şi oriunde este solicitat.

Ionuţ Stoica a povestit cum a ajuns în ipostaza de a fi Moş Crăciun. „Moş Crăciun a venit de la o idee. La mine, la ţară, în ziua de Ajun, se duc oamenii în colindeţ, ceva gen piţărăi. Am vrut să renasc acest obicei şi am făcut la teatru şase costume de Moş Crăciun pentru colegii mei. Vreo doi ani am găsit înţelegere pe la fabrica de pâine, pe la Staţiunea Pomicolă, care ne-au dat covrigi, mere, gutui. În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, plecam şase Moşi Crăciun, cu sacii plini, de la complexul Parângul până în faţă la Primăria Târgu Jiu şi împărţeam aceste daruri. Se întâmpla asta prin 1995-1996”, a declarat Ionuţ Stoica.

„Mă trag de barbă să vadă dacă este adevărată”

Zeci de mii de copii i-au stat pe genunchi şi i-au cerut să le pună un cadou sub bradul de Crăciun. Actorul se pregăteşte din timp pentru această perioadă a anului şi face şi anumite sacrificii pentru a se transforma în Moş Crăciun. „Voi fi şi anul acesta la mall, iar pe 24 decembrie e cea mai lungă după-masă şi seară de Ajun. Am clienţii mei. Când toată lumea stă acasă şi îşi pregăteşte, Moşul umblă prin fiecare casă, cu daruri la copii şi aduce bucurii. Pentru a fi Moş Crăciun, începând cu luna iulie, îmi las barbă. Ceea ce e foarte greu de suportat. După care o albesc. Nu eu, fetele. Mă duc la salon. Îi fac o decolorare. De obicei, copiii mă trag de barbă să vadă dacă este adevărată. Doar barba o aranjez, în cap port căciulă. Pe mine mă ajută şi fizicul, nu trebuie să-mi pun pe sub haină tot felul de adăugiri”, a explicat actorul.

Ionuţ Stoica face acest rol cu drag şi recunoaşte că are parte şi de satisfacţii financiare. Atunci când este solicitat să ducă cadouri într-un loc anume, artistul primeşte între 100 şi 200 de lei, în funcţie de numărul de copii.

 

Are sacul plin de poveşti

Artistul vrea să găsească pe cineva care să scrie despre experienţele sale în postura de Moş Crăciun, şi asta pentru că are o mulţime de poveşti. „Îmi amintesc de un copilaş dulce, de la Peşteana, Eric, care acum are şi o surioară. Eram în mall. S-a smuls din mâinile bunicilor. A venit drept în braţele mele. Doi ani avea. Unii fug de Moş Crăciun, alţii plâng. El a venit direct şi mi-a spus că a făcut o prostie. Mi-a mărturisit că a făcut pişu pe el. A zis că dacă merg la el îmi promite că nu mai face. A mai trecut o oră şi ceva, s-au plimbat ei, iar a venit la mine spunându-mi că a mai făcut aceeaşi prostie. Şi a fost ultima dată când a făcut pe el. Am fost în dimineaţa de Crăciun şi primul lucru pe care l-a făcut a fost să-mi arate unde face el pişu”, a spus, amuzat, Ionuţ Stoica.

Vizualizări: 854

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: