Pensii pe card, localităţi fără bancomat. „Ţaţa Floarea ţine banii în batistă”

Pensionarii vor primi pensiile pe card din 2019, au anunţat autorităţile de la nivel central. Măsura nu este însă privită cu ochi buni de autorităţile locale, mai ales că sunt comune care nu au bancomate pe raza lor teritorială. Unii primari s-au arătat amuzaţi de decizia guvernanţilor şi spun că nu toţi pensionarii vor înţelege cum să folosească cardurile şi bancomatele. „Nu ştiu oamenii să umble cu ele. Oamenii mei ţin banii în batistă”, a reacţionat Aristide Şerbănescu, primarul comunei Schela.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat că vrea ca statul să nu mai dea 600 de milioane lei anual pentru expedierea pensiilor prin Poşta Română. Astfel, din 2019, pensia nu va mai fi adusă de poştaş, ci va fi virată pe card. Ministrul a anunţat că vor fi oferite bonusuri pensionarilor care aleg să îşi primească pensia pe card. În plus, pensionarilor li se va garanta că retragerile de pe card nu vor fi însoţite de comisioane.

Conducerea Casei de Pensii Gorj spune că nu a primit încă vreo notificare de la autorităţile centrale. În momentul de faţă, nu toate localităţile din judeţ dispun de un bancomat. În această situaţie este şi comuna gorjeană Schela. Pensionarii ar trebui să meargă 7 km până la Bumbeşti Jiu, pentru a-şi ridica pensia, acolo fiind cel mai apropiat bancomat. „Pensionarii mei nici nu ştiu ce este bancomatul. Nu avem niciunul în localitate. Şi ce? Ţaţa Floarea ştie să umble la bancomat? Nu ştiu oamenii să umbele cu ele. Oamenii mei îi ţin în batistă. Când vine pensia, o leagă în batistă şi o bagă în sân. Sunt oameni bătrâni care habar n-au ce e cardul, ce e un bancomat. Nici eu, le-am spus să-mi aducă banii pe stat, nu pe card. Nu mă duc să stau la coadă, să iau banii mei. Să-mi înghită cartonul, rămân şi fără carton”, a comentat Artistide Şerbănescu, primarul comunei Schela.

„O să fie greu”

Primarii cred că pensionarii ar trebui instruiţi înainte de a li se da banii pe card. „Nu avem bancomat în localitate. O să încerc să iau legătura cu banca cu care lucrăm, să monteze unul, dar, aşa, o să fie greu de tot pentru pensionari. Şi aşa e greu, la 70 de ani să mai bagi un PIN, un cod. Să folosească aparatura este greu. Este greu şi la unii care sunt în măsură şi nu ştiu. Ar trebui să li se facă o instruire. E riscul şi la tineret. Că bătrânii le dau cardul la nepoţi să scoată pensia şi rămân fără bani”, a explicat Marian Tătaru, primarul comunei Ioneşti.

Vizualizări: 1,745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: