Povestea Mariei Stoichin, gorjeanca din Peștișani care duce tradițiile mai departe

Maria Stoichin sau tanti Maria, cum o cunosc toți cei din comuna Peștișani, este unul dintre vajnicii păstrători ai autenticității din satul tradițional. 

Gorjeanca face parte din proiectul MEMORIA INSTRUMENT ESENȚIAL. Inițiatorii proiectului se întorc acasă la Brâncuși, duminică, și vă invită la Căminul Cultural Brădiceni, comuna Peștișani, județul Gorj, la ora 12, pentru a vă prezenta întregul proiect dedicat meșterilor populari de înaltă valoare de la noi din țară.

Echipa din proiect și-a propus ca, prin acest demers cultural, să ofere o culegere de practici și obiceiuri conservate audio-vizual ce va servi ca referință pentru vizitatorii muzeelor etnografice și de artă populară, dar si pentru managerii traseelor turistice culturale, studenti si cercetatori în domeniul turismului cultural si ai altor domenii conexe, transmite Agerpres. 

În această vară au fost filmate 40 de mărturii și demonstrații ale meșterilor și artiștilor populari din mai multe zone etnografice ale României. Proiectul și-a propus să ridice nivelul de conștientizare al publicului român, cu precădere cel tânăr, asupra valorii și însemnătății patrimoniului cultural imaterial, să încurajeze cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural imaterial român integrat în marea cultură europeană, pentru a se consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun, folosind instrumente digitale, preferate de noua generație, care este mai puțin expusă la acest tip de informație.

Galerie foto



Vizualizări: 1,871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: