Povestea unui târgujian care a construit un imperiu în Italia

A plecat la 17 ani, din Gorj, pe furiş în Italia, unde a ajuns să dormea pe stradă şi să mănânce resturile lăsate de oameni în piață. Viața i-a surâs apoi unui tânăr din Târgu Jiu. Cu multă muncă, a reușit să construiască un imperiu în Italia, cu 550 de români angajaţi. Gabriel Bălan are acum o familie frumoasă peste hotare și, când vine acasă, în Gorj, pleacă înapoi cu același gust amar: simte că nimic nu s-a schimbat în bine în orașul lui natal. 


În prima fază, a găsit cu greu de lucru, mai întâi ca muncitor în parcuri de distracție, apoi ca sudor. "Ăia 10 euro la zi pe care îi făceam, trimiteam la părinți acasă", a spus Gabriel Bălan, într-un interviu pentru Observator Antena 1. Azi, are propria afacere de milioane de euro. Încarcă și repară tonomate de produse și cafea. 


În total, a dus 550 de români la muncă în Italia, iar mulți au rămas să-și construiască familii acolo, în zonele unde Gabriel are sedii locale. "Se întinde de la Bergamo, coboară în jos la Torino, Genova, Bologna", explică Gabriel Bălan.


Mărturisește că îi lipsește țara lui, orașul în care s-a născut: "Îmi lipsește țara mea. De multe ori o am în gând cu mine și dimineața, și la prânz și seara. Săraca țară bogată. Noi suntem un popor străin. Străin și de țara mamă, și de poporul care ne-a găzduit. Când mă întorc în țară, deseori ni se întâmplă să fim catalogați ca străini, veniră italienii cu figurile. Sufletul nostru este român şi vom fi întotdeauna români". 


În fiecare vară, își aduce familia în România, la Târgu Jiu, dar mereu pleacă înapoi în Italia cu aceeași tristețe. Spune că aici nu vede nicio schimbare în bine. Ar aștepta să găsească un oraș modern, cu școli noi, grădinițe, poate și un spital nou.

Galerie foto





Vizualizări: 7,314

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: