Praf în ochii fraierilor

De câteva săptămâni se tot discută despre supraimpozitarea salariilor mai mari de 1000 de euro, salarii care sunt plătite din bani publici. PSD pare că dorește acest lucru, dar partenerii lor de la PNL nu vor cu nici un chip să accepte supraimpozitarea,  deși, așa cum spune Ponta, Antonescu a înțeles necesitatea măsurii. Sigur, vor fi destui care vor spune că nu e drept, că vor pleca specialiștii din societățile publice și se vor duce în privat etc., etc. Vă asigur că nu se va întâmpla nimic și nu va pleca nici un „specialist”  în privat, pentru simplul motiv că ocupanții posturilor babane și bine plătite din regiile și societățile publice ale statului sunt personaje îmbătrânite în funcții, care nu mai știu și nici nu mai pot să se replieze pe o formulă flexibilă și dinamică, așa cum ar trebui să fie în sistemul privat.

Cei mai mulţi dintre ei sunt personaje cărora le e lene și să semneze documentele făcute de subalterni, nu se dezlipesc de scaunul de manager de frică să nu-l găsească ocupat și se vor mulțumi cu cât le dă statul, pentru că altfel rămân pe dinafară. Dacă ar fi așa de buni n-am avea acum toate societățile statului în faliment sau în pragul falimentului, cu datorii istorice și enorme pe care nu le va mai plăti nimeni, niciodată. Habar nu am dacă supraimpozitarea propusă de Ponta va rezolva situația financiară a țării, dar pentru incompetența afișată, pentru corupția dovedită și pentru lipsa de viziune cred că ar fi normal să li se mai taie din bunăstare. Ne-am săturat să vedem România furată, vândută, compromisă, mințită, ținută la coada Europei! Vrem o Românie prosperă, modernă și democratică, o Românie europeană de care să fim mândri!

Sună bine, numai că nu mai crede nimeni în dezideratele astea pentru că fiecare e pus pe căpătuială și din ce să te căpătuiești dacă nu de la stat? Ne-am săturat să vedem cum se închid fabricile, scad procentele alocate investițiilor și dispar locurile de muncă? Vrem să vedem investiții și locuri de muncă? Nu avem decât să visăm, că de văzut n-o să vedem lucrurile astea cel puțin câteva generații de acum înainte. Credeți că e normal să vedem  pensionari de 40 de ani și șomeri de 25, obligați să plece în străinătate pentru un loc de muncă? Păi în condițiile astea cum vrem să ajungă banii și să fie distribuiți cui trebuie?

Am auzit deunăzi că odată cu regionalizarea promisă de actuala guvernare vom avea trei trepte de impozitare: una locală, alta regională și alta națională. Nu ar fi mai bine să reducem taxele și să le micșorăm pe cele puse în cârca celor care muncesc și sunt din ce în ce mai puțini? Eu nu cred nici măcar în sinceritatea premierului când spune că vrea să supraimpoziteze salariile nesimțite. N-o s-o poată face, pentru că baronii care l-au ales și care-l mențin în funcție n-o să fie de acord. Ori ocupanții funcțiilor atât de bine plătite sunt oamenii lor pe care i-au recompensat și de la care așteaptă contracte grase, care să le acopere cheltuielile de campanie sau sporirea averilor făcute în anii când reușesc să ajungă la putere. Toată tevatura nu e decât praf în ochii fraierilor care suntem noi, alegătorii.

Vizualizări: 167

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: