Miting contra Guvernului pe şoseaua Transalpina

Nu departe de Rânca, la mai puţin de o oră de mers cu maşina pe Transalpina, sute de persoane s-au strâns sâmbătă pentru a protesta împotriva guvernanţilor care nu asigură ultimii bani necesari finalizării unei investiţii care va fi un concurent serios pentru staţiunea gorjeană. Domeniul schiabil Transalpina, dezvoltat în ultimii ani la Vidra, în Vâlcea, şi inaugurat la începutul anului, deşi nu erau gata toate lucrările, riscă să devină iarna viitoare o paragină pentru că nu se găsesc fonduri care să asigure şi finalizarea restului de 8% din investiţie.

Cine a trecut sâmbătă prin zonă şi a auzit strigându-se de către sute de persoane „Pârtiiieeee!” s-ar fi putut gândi că la Vidra a nins peste noapte, dar nu a fost aşa pentru că acesta a fost, de fapt, strigătul care a mobilizat protestatarii să se adune aici şi să ceară Guvernului să aloce restul fondurilor necesare finalizării investiţiei cunoscută drept Ski Resort Transalpina. Noua staţiune are deja investiţii de 35 de milioane de euro, concretizate în 9 km de pârtie, şapte pârtii amenajate pentru turişti, precum şi o telegondolă cu 94 de cabine. De asemenea, aici există 2 staţii de telescaun şi 4 staţii de teleschi, iar lucrările de 8% neexecutate din lipsă de fonduri reprezintă drumurile de acces dinspre Transalpina spre staţiune, parcarea cu două nivele de aici, precum şi un restaurant a cărei fundaţie este păzită de o macara ce zace nefolosită de o bună bucată de timp.

Autoincendiere simbolică

La Vidra au venit iubitori ai sporturilor de iarnă cam din toate zonele ţării, mai puţin de prin Gorj, fiind clar că ai noştri preferă Rânca. Schi Resort Transalpina nu duce însă lipsă de clienţi, de la punerea sa în funcţiune, la începutul lui 2013, pe aici trecând oficial peste 60.000 de turişti. Vreo 500 dintre ei, mulţi din Vâlcea, evident, fiind decişi să nu renunţe atât de uşor la a cere Guvernului banii necesari finalizării proiectului. Protestul a fost iniţiat pe net, printre cei care au dorit să strige „Pârtiiieee!” fiind şi Denisa Pirnea, cea care, sâmbătă, a amenajat la baza pârtiei de la Vidra o machetă cu tot proiectul denumit Ski Resort Transalpina şi căreia i-a dat foc în mod simbolic. Vâlceanca a adus cu ea şi un tablou al său, schiind, căruia, de asemenea, i-a dat foc. Din flăcări a scăpat „teafără” o cutiuţă verde, care simboliza telegondola ce-i urcă pe turişti în vârful muntelui.

Lanţ uman şi cartonaş roşu pentru Guvern

După acest episod, cei 500 de nemulţumiţi s-au mutat pe pârtia folosită iarna pentru a schia, iar aici au format un lanţ uman. Mulţi dintre ei au scandat „Vreau să schiez în România, nu în Austria!”, după care au ridicat deasupra capului hârtii de culoare roşie, ca simbol al cartonaşului de culoare roşie arătat guvernanţilor care au abandonat acest proiect. „Avem în ţara aceasta un potenţial turistic fantastic, indiferent că ne referim la Vidra, la Rânca  sau la staţiunile din Valea Jiului, ca să nu ne ducem pe Valea Prahovei sau mai departe. Ne batem însă joc de toate şi nu construim nimic, iar dacă începem să construim o facem în aşa fel încât ne batem joc de acele locuri şi îi trimitem pe turişti tot în Austria”, spunea unul dintre protestatari.

La finalul protestului, când oamenii coborâseră deja de pe pârtie, iar lanţul uman se destrămase, la Vidra a ajuns şi Elena Udrea, cea care a iniţiat construirea acestui proiect atunci când era ministru al dezvoltării şi turismului. Cei veniţi pe munte nu au dorit o politizare a acţiunii lor, dar Udrea a profitat de ocazie şi a cerut şi ea, încă odată, Guvernului să aloce cei 8% necesari pentru a finaliza un proiect apreciat de zeci de mii de turişti.

Vizualizări: 288

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: