Zece persoane vârstnice îngrijite la Căminul de bătrâni de la Novaci

Un număr de zece bătrâni gorjeni şi-au găsit o nouă casă, primitoare şi curată. Este vorba de persoanele în etate găzduite la Serviciul de Asistenţă a Persoanelor Vârstnice din Novaci care beneficiază acum, la redeschiderea unităţii, de cele mai bune condiţii. Noii administratori ai căminului de bătrâni şi-au dat toată silinţa să schimbe atât atmosfera, cât şi confortul. Ca urmare, există deja câteva noi solicitări din partea familiilor care doresc ca rudele lor să fie îngrijite aici.

Cei opt bătrâni care au fost relocaţi la cele două cămine de bătrâni de la Mogoşoaia şi Breaza s-au întors la Serviciul de Asistenţă a Persoanelor Vârstnice din Novaci. Lor li s-au mai alăturat alţi doi bătrâni din judeţ. Sunt îngrijiţi aici de personalul Asociaţiei Sfântul Toma din capitală, care în ultima lună a pregătit amplasamentul, astfel încât vârstnicii să aibă parte cele mai bune condiţii. Au fost aduse îmbunătăţiri atât în ceea ce priveşte clădirea, dar şi serviciile oferite. „L-am preluat acum două luni, se afla într-o stare cumplită, am încercat să-l aducem cât de cât la starea normală, asta pentru că mai sunt lucrări de făcut. Lucrăm în branşa asta de vreo patru ani şi credem că vom reuşi să facem ceva frumos aici. Până acum s-au investit circa 34.000 lei. Trebuie să introducem curentul de 380V pentru aparatura pe care o avem, refacem şi faţada. Am un sprijin total şi nesperat din partea autorităţilor locale. Am fost chiar foarte plăcut impresionat, chiar mă simt dator faţă de domnul primar”, a spus Cezar Dumitrescu, administratorul Asociaţiei Sfântul Toma.

Dacă în trecut bătrânii găzduiţi aici plăteau bani grei pentru şederea lor la acest cămin, acum situaţia este cu totul alta. „Plătesc cât pot. Avem oameni care nu plătesc nimic, efectiv fiecare plăteşte cât poate. Avem contract cu două societăţi de medicină care ne asigură medicii de familie, asistenţii medicali şi infirmierele pe care le angajăm noi, avem şi psiholog”, a mai spus administratorul asociaţiei.

Încântaţi de noua casă

Persoanele îngrijite aici s-au declarat mulţumite de serviciile pe care le primesc, acum după ce unitatea a fost recondiţionată. „Condiţiile de aici mi se par foarte bune. Condiţii bune, trataţie bună, îngrijire bună. Servire excelentă la masă, nu se pune problema, dacă suferi de ceva şi ceri un medicament ţi se dă imediat. Tot ce îşi doreşte un om, curăţenie, aproape că acasă nu poţi să îndeplineşti condiţiile care sunt aici. Am mai fost în azile şi este diferenţă mare, ca de la cer la pământ. Asta este casa mea”, a spus Vonely Talabă în vârstă de 62 de ani, originară din Târgu Jiu.   

Vor un loc în cămin

Unitatea are o capacitate de 30 de locuri de cazare. Autorităţile locale din Novaci spun că sunt deja cereri la primărie pentru alţi bătrâni din zonă. ”Începând chiar cu 1 septembrie noi ne vom vedea aici cu administratorii acestei fundaţii în aşa fel încât să populăm întocmai căminul. Pot să spun că şi la momentul actual am vreo patru solicitări, le înmânăm asociaţiei pentru ca acei bătrâni să intre şi ei aici, într-o casă nouă”, a declarat Dumitru Leuştean, primarul din Novaci.

Redeschiderea oficială a Serviciului deAsistenţă  Socială a Persoanelor Vârstnice a avut loc vineri, 30 august. Unitatea a fost binecuvântată şi sfinţită de un preot din localitate. 

DOTĂRI

Camerele în care sunt găzduiţi bătrânii au fost recondiţionate. În fiecare dintre ele au fost înnoite saltelele, mobilierul şi lenjeria. Sala de tratament este dotată cu o cadă de hidromasaj şi aparatură laser, iar cabinetul medical dispune şi de un aparat de defibrilare. Reprezentanţii asociaţiei spun că vor aduce şi altă aparatură performantă în cazul în care afecţiunile bătrânilor vor impune acest lucru.

Vizualizări: 1,548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: