Prefectul cere bani pentru căldura motrenilor

Prefectul judeţului Gorj, Victor Banţa, a anunţat în ultima videoconferinţă cu ministrul interimar al Internelor, Dan Nica, faptul că va cere un control la Uzina de Termoficare din Motru, pentru că cetăţenii se plâng de facturile prea mari. De asemenea, acesta mai vrea bani de la buget pentru rezolvarea problemelor din cel de-al doilea municipiu al judeţului, asta în contextul în care cetăţenii nu îşi achită facturile.

Victor Banţa a mai făcut demersuri de acest gen şi pe vremea Guvernului Tăriceanu, dar pentru că problemele au rămas nerezolvate, le reia şi acum pentru ca şefii săi cei noi să le cunoască şi ei. "Uzina de termoficare din Motru funcţionează la parametri normali, ea furnizează căldură. Vom avea discuţii cu ei şi probabil vom solicita un control de la autoritatea naţională pentru că cetăţenii sunt nemulţumiţi de mărimea facturii", a spus acesta.  Prefectul a mai dispus ca inspectoratul şcolar să facă un control privind căldura din şcoli, pentru ca elevii să nu sufere de frig.  „Există stocuri suficiente pentru ca şcolile să nu sufere din cauza acestor probleme. Mai grav este însă că nu se achită facturile. Acolo nici apa caldă nu este facturată. Mulţi dintre datornici sunt angajaţi din minerit, cu salarii mari, cărora nu avem ce să le facem", afirmă prefectul.

Primarul municipiului Motru, Dorin Hanu, a declarat la rândul său, că oraşul beneficiază de una dintre cele mai ieftine energii din ţară. Conform acestuia, preţul de 108 lei pentru o gigacalorie este obţinut şi datorită faptului că producătorul de de agent termic a devenit producător de energie electrică. „Avem în funcţiune de la sfârşitul anului trecut un grup de cogenerare a energiei electrice şi, în plus, noi folosim cel mai ieftin cărbune din ţară. Nu avem probleme cu încălzirea apartamentelor, iar dacă s-a plâns cineva de preţul prea mare al gigacaloriei cred că este ori dezinformat ori gafează”, afirmă edilul din Motru.

Dorin Hanu a fost convocat pentru ieri la prânz la o şedinţă la Prefectura Gorj, acesta precizând că aceleaşi date i le va prezenta şi prefectului Victor Banţa. „Avem 6760 de apartamente în oraş şi reţea de gaze de circa doi ani. În acest timp doar 60 de apartamente s-au racordat la gaze, oamenii preferând sistemul centralizat de încălzire pentru că este mai ieftin. Va fi şi mai ieftin în viitor pentru că avem promisiunea unor investitori italieni într-o modernizare a unităţii de producţie pentru a obţine energie verde din arderea deşeurilor. Nu avem probleme la nivel de oraş, vă asigur de lucrul acesta”, a menţionat primarul.

Producătorul de energie termică din Motru are de recuperat de la populaţie 11 milioane de lei, şcolile datorează şi ele 6,7 milioane, unitatea având la rândul său de achitat 6 milioane de lei la furnizorul de cărbune şi alte 3 milioane la fisc.

Vizualizări: 71

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: