Pregătiri pentru comercializarea mieilor în piaţa de la Târgu Jiu

Autorităţile locale din Târgu Jiu nu au majorat anul acesta taxa pentru mieii şi iezii ce urmează să fie comercializaţi în preajma sărbătorilor pascale în piaţa Litovoi din municipiu. Comercianţii vor plăti 7,1 lei per animal ca şi anul trecut şi vor trebui să prezinte anumite documente privind provenienţa şi starea de sănătate a animalelor. Deşi municipalitatea a stabilit aceste criterii, la nivelul judeţului, DSVSA Gorj nu a autorizat niciun spaţiu pentru sacrificarea mieilor.

Responsabilii de la Edilitara dau asigurări că platforma din piaţa Litovoi din Târgu Jiu este corespunzătoare pentru sacrificarea mieilor în prejma sărbătorilor pascale. Anul acesta sunt aşteptaţi zeci de crescători de animale în special din zona Novaci şi Crasna. Comercializarea mieilor în Piaţa Litovoi se va putea face începând cu data de 29 aprilie. „Ca în fiecare an, am amenajat o platformă în aşa fel încât activitatea de sacrificat miei să fie una agreată şi aproabată de Direcţia Sanitar Veterinară. Ne-au dat acceptul ca în acea perioadă să putem sacrifica în zona Litovoi miei pentru cetăţenii din Târgu Jiu. Platforma este prevăzută cu tot ce trebuie, apă curentă, spaţii de depozitare. Fiecare cetăţen care vrea să comercializeze trebuie să plătească o taxă către Edilitara de 7,1 RON pentru un miel, menţinem preţul de anul trecut. Producătorii trebuie să vină cu documente de însoţire, de provenienţă a animalelor, cât şi documente sanitar veterinare de pe raza unităţilor teritoriale”, a declarat Alexandru Zaharia, director SC. Edilitara.

Fără autorizaţie de la DSVSA  Gorj

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj spun că nu au autorizat niciun spaţiu pentru sacrifica mieilor. „După ce le autorizăm, atunci sunt puncte sigure. Vorbim de trei locaţii la Târgu Jiu, Motru şi Novaci. Există posibilitatea ca din acestea doar unul singur să îl autorizăm pentru că noi am solicitat nişte lucruri punctuale legate de asomare, de asigurarea sursei de apă rece, facilităţi pentru îndepărtarea materialului cu risc, care este obligatoriu. Am comunicat autorităţilor locale condiţiile, cu trei-patru zile înainte de ultima săptămână va fi o echipă de doi inspectori  care se va deplasa şi va face expertiza locului, condiţiile care sunt îndeplinite. Autorizaţia va fi acordată  pentru funcţionarea pe o perioadă de o săptămână”, a precizat Ion Iliuţă, director DSVSA Gorj.

Un singur abator autorizat în Gorj

Conform spuselor reprezentanţilor DSVSA, la nivelul judeţului Gorj un singur abator este autorizat pentru sacrificarea animalelor. Este vorba de un abator din Drăguţeşti. „Avem abatorul avizat sanitar veterinar pentru a sacrifica miei, mai avem doar unul singur care e funcţional în judeţul Gorj. A primit aviz sanitar încă din 20 martie pentru a sacrifica ovine în această perioadă. Poate să sacrifice şi să livreze carcase de miel în toată ţara, şi pentru comerţul european pentru că are ştampilă ovală, e abator autorizat european şi poate să sacrifice. Taie peste 2500 de porci pe lună”, a mai spus directorul DSVSA, Ion Iliuţă.

Vizualizări: 183

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: