Pregătirile pentru Sărbătorile Pascale, o amintire frumoasă a primarilor

Deși a început numărătoarea inversă până la Sărbătorile Pascale, în comunele din Gorj este liniște. Agitația din trecut, premergătoare Paștelui, a fost stopată de pandemia de COVID-19. Acum primarii s-au limitat doar la a face curățenia de primăvară și atât. Speră totuși că, măcar la anul, să revină la vechile obiceiuri.

Comuna Baia de Fier se numără printre localitățile unde acum este liniște, deși cândva era agitație mare înainte de Paște. ”Nu facem nicio pregătire, pentru că nu avem de ce. Fiind pandemie, nu ne rămâne de făcut decât curățenie în comună, pe care și așa o făceam în fiecare primăvară. Să vedem ce se relaxează, deși nu cred că va fi cum era odată. Cu ani în urmă, de Paște făceam bal, horă la Căminul Cultural, concurs de ciocnit ouă, era frumos, era bucurie, nu ca acum, distanțare”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul din Baia de Fier.

Și primarul din comuna Roșia de Amaradia își amintește cu nostalgie de perioada sărbătorilor de Paște. ”Vorbim acum de cum era odinioară, adică înainte de pandemie, când ne pregăteam cu săptămâni înainte de această sărbătoare. Acum așteptăm să vedem ce ni se va permite și să scăpăm de pandemie. Devenise tradiție ca de Paște să se întâlnească fiii satului în centrul comunei, să fie organizate competiții sportive între sate, făceam horă, făceam grătare, dar acum nimic nu pregătim, nu pentru că nu ne-am dori, dar nu avem voie”, a declarat Liviu Cotojman.

La Bengești Ciocadia, autoritățile locale vor să preia modul de organizare al Paștelui Catolic și credincioșii să meargă la biserică în Noaptea de Înviere. ”Nu putem spune că facem pregătiri speciale în aceste condiții impuse de pandemie, dar încercăm să ne organizăm și noi după modelul Paștelui Catolic și este bine ca bisericile să fie deschise și credincioșii să meargă la Înviere. Înainte de pandemie, Sărbătorile de Paște erau cele mai frumoase aici în comună”.

Și guvernul a anunțat o relaxare a restricțiilor de Sărbătorile Pascale.

Vizualizări: 875

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: