Premieră mondială. Cercetătorii au reușit să facă șoarecii paralizați să meargă

Cercetătorii germani au reușit o premieră în știința mondială după ce au făcut  ca șoarecii care erau paralizați să meargă din nou. Oamenii de știință au stabilit o legătură neuronală care până acum se credea că nu poate fi reparată la mamifere şi speră să poată aplica acest tratament şi la oameni peste câţiva ani.

Oamenii de ştiinţă germani au reuşit să facă şoarecii paralizaţi, în urma unor leziuni la nivelul coloanei vertebrale, să meargă din nou, restabilind o legătură neuronală considerată până acum ireparabilă. Dacă tratamentul va funcționa la mamifere de talie mai mare, experții iau în calcul ca peste câțiva ani, după mai multe teste de siguranță, să poată fi folosit și în cazul persoanelor paralizate, a informat Reuters.

Leziunile la nivelul coloanei vertebrale la oameni, de cele mai multe ori cauzate de accidente în trafic sau sport, cauzează paralizie pentru că nu toate fibrele nervilor care conduc informaţia între muşchi şi creier nu sunt capabile să se regenereze.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Ruhr din Bochum au reuşit să stimuleze celulele nervoase la şoareci paralizaţi pentru a se regenera folosind o proteină concepută în laborator. Șoarecii respectivi erau paralizaţi din cauza unor leziuni la nivelul coloanei vertebrale dar după două-trei săptămâni din momentul în care au început tratamentul șoarecii au început să meargă din nou. „Ce e special la studiul nostru este faptul că proteina nu este folosită doar să stimuleze acele celule nervoase care o produc, ci este transportată mai departe în creier. În acest fel, cu o mică intervenţie, stimulăm un mare număr de nervi pentru a se regenera şi acesta este motivul pentru care şoarecii pot merge din nou”, a declarat Dietmar Fischer, şeful echipei de cercetare, pentru Reuters.

Echipa de cercetători investighează acum dacă tratamentul poate fi îmbunătăţit pentru a putea fi aplicat şi pentru mamiferele mari. Deocamdată cercetătorii vor aplica tratamente similare pentru porci, câini sau primate, iar dacă va funcţiona se va trece la cercetarea aplicării acestui tratament pentru oamenii paralizaţi.

Vizualizări: 1,760

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: