Premierul Ponta nu a lămurit problema privatizării CEO

Premierul Victor Ponta, prezent ieri la Târgu Jiu, a vorbit despre privatizarea Complexului Energetic Oltenia fără a veni însă cu un răspuns clar în fața gorjenilor. Întrebat dacă va fi listat pe bursă un pachet majoritar de acțiuni din cadrul CEO, Ponta a declarat că angajamentul semnat cu FMI prevede atât listarea pe bursă a unui pachet de 15% cât și privatizarea majoritară, fără să spună ce variantă va alege Guvernul.

Complexul Energetic Oltenia ar putea fi privatizat majoritar, a declarat ieri primul ministru Victor Ponta. Prezent ieri la Târgu Jiu cu ocazia investirii lui Claudiu Teodorescu în funcția de prefect, Ponta a declarat că privatizarea majoritară este prevăzută în angajamentul semnat cu Fondul Monetar Internațional lucru confirmat și de secretarul de stat în Ministerul Economiei, prezent și el la Târgu Jiu, Gelu Diaconu. ”Angajamentul pe care ni l-am asumat în memorandumul încheiat cu Fondul Monetar Internațional prevede atât privatizarea majoritară a companiei, cât și utilizarea variantei de listare la bursă a unui pachet cu 15%”, a declarat Gelu Diaconu.

Privatizare politică

Premierul Victor Ponta a intervenit imediat și a explicat care este situația cu această privatizare, din punct de vedere politic. ”Am vrut domnul secretar de stat să vă explice cum stau lucrurile din punct de vedere tehnic. Acum, din punct de vedere politic, cât voi fi eu prim ministru, voi fi de acord în general nu doar strict de CEO, înțeleg și sunt obligațiile pe care Guvernul României nu guvernul actual, și le-a asumat față de FMI, de a merge cu listarea pe bursă a unui pachet minoritar de 15% pentru a exista o infuzie de capital și pentru a exista de asemenea în conducere și voci independente ale celor care îi reprezintă pe cei 15%”, a spus Ponta.

Asigurări pentru salariaţi

Premierul a precizat că prima condiție a privatizării rămâne păstrarea locurilor de muncă. ”Pe de altă parte, în mod clar, orice procedură de privatizare, prima condiție se referă la păstrarea locurilor de muncă așa încât dacă punem doar 15% pe bursă sau dacă va exista, ceea ce mi se pare extrem de dificil în această perioadă în toată Europa, dacă va exista un investitor care va veni să investească, ceea ce înseamnă investiții mari de tot, de ordinul miliardelor, atunci prima condiție este tot păstrarea locurilor de muncă”, a declarat premierul Victor Ponta. 

CE A SPUS MECMA

Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a declarat acum o săptămână că:  "În ceea ce priveşte acţiunile majoritare la complexul energetic Oltenia şi complexul energetic Hunedoara, acestea vor fi listate, la fel, în septembrie, şi de asemenea la Electrica Distribuţie şi Electrica Furnizare avem ca termen de listare începutul anului viitor"

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: