Premierul, somat să se pronunţe pe tema certificatelor verzi

Senatorul PSD, Florin Cârciumaru, a depus la parlament o interpelare la adresa premierului Viorica Dăncilă, în care îi cere să spună care este politica guvernului în privinţa certificatelor verzi. Cârciumaru a explicat că producătorul de energie pe cărbune CE Oltenia plăteşte anual circa 20 de milioane de lei pe certificatele verzi, bani cu care sunt subvenţionaţi concurenţii societăţii din piaţa de energie, mai exact producătorii de energie verde.

Cârciumaru spune că şi alţi producători de energie sunt afectaţi. „Astfel, prin obligaţia de a achiziţiona certificate verzi, în realitate CE Hunedoara, CET Govora şi Complexul Energetic Oltenia subvenţionează direct producătorii de energie din surse regenerabile, cu care concurează pe piaţa de energie electrică, acest lucru fiind în contradicţie cu principiile Constituţiei României (art.135 alin. 2. «Statul trebuie să asigure libertatea comerţului, protecţia concurenţei loiale, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producţie”), dar şi cu Legea nr. 21/1996»”, arată Cârciumaru în interpelare.

Senatorul îi cere colegei sale de partid să spună „ce măsuri sau hotărâri urgente poate lua Guvernul pentru diminuarea şi chiar eliminarea acestor efecte negative asupra producătorilor de energie pe cărbune”.

În aceeaşi interpelare, Cârciumaru a abordat şi subiectul preţului certificatelor de CO2, care a ajuns la 10-14 euro/certificat. Cum CE Oltenia trebuie să cumpere circa 15 milioane de certificate pe an, supravieţuirea companiei este pusă în pericol. „În acest ritm, CE Oltenia, cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, riscă să-şi închidă o parte din grupurile energetice pentru că nu poate tine ritmul cu preţul certificatelor de carbon care creşte vertiginos, iar compania nu se poate conforma noilor cerinţe de mediu impuse de Comisia Europeană”, susţine Cârciumaru, care îi cere Vioricăi Dăncilă soluţii pentru subvenţionarea certificatelor de dioxid de carbon. (A.A.)

Vizualizări: 841

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: