Preotul şi-a pus stupii în cimitir! Protopop: A fost cineva înţepat?

Localnicii din satul Ciupercenii de Olteţ din comuna Alimpeşti nu mai vor să meargă la cimitir după ce preotul parohiei din localitate a amplasat stupii chiar în spatele crucilor. Oamenii spun că le este teamă că vor fi înţepaţi de albine şi că în aceste condiţii preferă să nu mai meargă la mormintele rudelor şi nici la biserica aflată pe acelaşi amplasament. Preotul nu crede în supărarea localnicilor şi spune că va ţine stupii acolo atât cât va considera că este nevoie. 

Un număr de 13 stupi a montat preotul Gheorghe Gogâţă în incinta cimitirului din satul Ciupercenii de Olteţ. Stupii cu albine au fost amplasaţi chiar în partea din spate a cimitirului, la câţiva metri de ultimul mormânt şi în imediata vecinătate a toaletelor folosite de enoriaşii din localitate care vin la biserică şi cimitir. De câteva săptămâni albinele au pus stăpânire pe locurile de veci din acest cimitir, iar localnici sunt hotărâţi să nu mai calce pe la morminte de teamă să nu fie înţepaţi. „Nu pot să înţeleg. E o nebunie asta! Cine se mai duce la cimitir? Mai am curajul? Mai ales eu, că merg cum merg, că sunt bolnav. Mi-e teamă să nu mă înţepe albinele, nici la biserică nu mai am curaj să merg. Albinele umblă şi vin până în poartă. Putea să întrebe şi el la lume, dacă suntem de acord, sau să fi pus la cineva în grădină, dar nu în felul acesta”, a spus Constantin Stoica.

Localnicii se întreabă de ce preotul nu a pus stupii în vreo grădină sau pe câmp. „Preotul e cam proprietar acolo. Nu e normal, sunt bătrâni care merg la tămâiat şi sunt înţepaţi de albine. Sunt locuri unde poate să ducă stupii pe câmp. Nu departe, pentru că e aproape pădurea, n-are rost să îi pui în cimitir. Are o fată căsătorită la noi în sat, avea unde să-i pună. Îi dădeam şi eu teren dacă cerea, că am unde. Aşa e la noi, dar nu e normal. Nu mă duc la cimitir. Nu mi-e teamă de albine, dar e vorba de alţii care fac alergie la înţepătură. Am avut un coleg la serviciu, când am lucrat la Albeni, făcea alergie când era înţepat şi trebuia să facă o injecţie”, a spus Victor Mircioagă, un alt localnic.

Preotul din Ciupercenii de Olteţ a depozitat stupii nefolositori pe mesele încăperii unde se ţin pomeni, chiar lângă lăcaşul de cult. 

Preotul nu înţelege care este problema

Gheorghe Gogâţă, preotul paroh din localitate, s-a arătat destul de enervat de acest subiect şi a subliniat că va ţine stupii acolo cât va considera domnia sa. „N-aveam unde-i pune decât acolo. Cât vreau eu atâta îi ţin. Eu sunt aici în sat şi nu spune nimeni nimic. Care-i problema? Mie mi se pare corect, sunt stupi nu e altceva”, a spus preotul.

Nici mai-marilor de la Protoieria Târgu Cărbuneşti nu li s-a părut ceva anormal ca stupii să fie amplasaţi în cimitir. „M-a sunat preotul şi mi-a spus de treaba asta. Nu văd niciun impediment. Au înţepat pe cineva care a venit la cimitir? O să îi mute, i-am spus preotului să îi ducă în altă parte. Deocamdată nu poate, pentru că e încă în floare salcâmul şi nu le-ar face bine albinelor această mutare”, a comentat Iulian Mărgineanu, protopopul Protoieriei Târgu Cărbuneşti.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: