Presa fără gust e presa de calitate

În calitatea mea de băsist oficial de serviciu, mă văd nevoit, evident, să-i dau dreptate farului nostru călăuzitor, președintele cu P mare Traian Băsescu, acest viking care ne ghidează pe mări tulburi, într-o privință. De fapt nu doar într-una, Doamne ferește!, că are dreptate cam în tot ce zice. Dar într-una în mod special: Digi 24 chiar e o televiziune de știri echilibrată. Într-atât de echilibrată încât pe mine unul mă plictisea de moarte la început.

Dependența de circ și de țigăneală mediatică e sigur mai puternică decât aia de cocaină. E o plăcere vinovată, e un drog pe care dacă nu ți-l injectezi măcar câteva zeci de minute pe zi nu-ți mai găsești reperele. Nu vă mirați că Antena 3 are audiențele astea și nu care cumva să credeți că toți telespectatorii lor le sunt și fani. Nici măcar majoritatea nu sunt. Nu doar că nu le sunt fani, dar este foarte posibil să se situeze de partea cealaltă a baricadei. Toți băsiștii pe care-i cunosc se uită la Antena 3 cu o satisfacție bolnavă și deloc benefică pentru propriile organisme.

E greu, deci. E greu să te uiți la un post de știri profi, pentru că știrile sunt, prin definiția lor din manualul de jurnalism, ceva plictisitor. O știre trebuie să spună ce s-a întâmplat, unde, când și cine. Trebuie s-o spună plat, fără nici un fel de partizanat sau comentariu personal, scurt și sec. Cum să-ți placă așa ceva? Din păcate, de o bună bucată de timp, noi ne așteptăm ca toată presa, indiferent de nișa din care declară că face parte, să ne ofere divertisment. Ei bine, televiziunile de știri nu trebuie să ne ofere divertisment și am face bine să ne obișnuim cu asta. Când ne uităm la știri trebuie să o facem cu scopul de a ști (vezi rădăcina cuvântului ”știre”), nicidecum pentru a ne amuza. Și, dacă asta nu e de ajuns, să știți că Digi 24 emite HD și are niște prezentatoare foarte mișto.

Vizualizări: 188

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: