Președintele mai bine tăcea

Ieșirea președintelui Băsescu în spațiul public, în principal pentru a ne reaminti că este un adept al exploatării aurifere de la Roșia Montana, mai mult a inflamat lucrurile, decât le-a calmat. Dacă ar fi fost vorba de condusul unui vapor pe valuri agitate mai că aș fi stat cu gura căscată, dar lucrurile pe care le-a spus le-ar putea afla oricine de pe net. Mai degrabă ar fi adus cu el un specialist, așa cum am văzut la una din televiziuni, specialist care ne-a spus că lucrurile sunt mult mai rele decât le știam, pentru că pe lângă vechea problemă a cianurilor mai intervine și problema acidului sulfuric format între diferiții compuși decantați în iazuri, acid care se infiltrează în pânza freatică de unde nu-l mai neutralizează nici măcar ultravioletele, așa cum spunea președintele despre cianuri…

Apariția președintelui pe o problemă atât de sensibilă și atât de tehnică a stârnit tot felul de comentarii sinistre, începând cu faptul că dacă cianurile sunt neutralizate cu razele ultraviolete, ar fi bine pentru cei care le-au îngurgitat să stea mult la soare în special dimineața, cât efectul ultravioletelor este maxim…. Habar nu am de ce vrea președintele exploatarea, pentru că tot el spune că locurile de muncă care se vor crea nu sunt suficiente ca să rupem gura bugetului, dar aproape că trasează sarcină Băncii Naționale să cumpere aurul rezultat prin exploatare.

Pentru că mi s-a părut cel puțin amuzantă teoria cu descompusul cianurilor de către razele ultraviolete, am întrebat și eu un specialist dacă este posibil așa ceva și omul  a spus că președintele are dreptate. Dar, în iazuri de adâncime mică, de jumătate de metru sau pe-acolo, apa e bună de deversat în râuri după doar câteva săptămâni de stat la soare. Daca RMGC ar prezenta un proiect cu mai multe iazuri de adâncime mică, cuplat cu o viteză de exploatare mică, nu ar fi nici  o problemă cu proiectul lor. Da' într-un lac de peste 170 de metri adâncime ultravioletele nu ajung decât la mică adâncime, ceea ce face ca practic descompunerea cianurii să nu se producă decât extrem de lent. Practic, pe fundul lacului cianurile nu se vor descompune. Cum în decurs de decenii infiltrarea pânzei de apă freatică e inevitabilă, poate fiecare să se gândească pentru el care vor fi consecinţele. Cam astea au fost cuvintele specialistului și nu am nici un motiv să-l contrazic.

Indiferent cât de mult s-ar strădui președintele să ne convingă că exploatarea de la Roșia este foarte sigură, eu tot nu aș fi de acord cu ea, pentru că de 20 de ani tot privatizează și privatizează și nu ne-au spus niciodată ce au făcut cu banii. Toate privatizările au fost însoțite de bănuieli de șpagă și atât. Se pare că nu mai este suficient să fim otrăviți, mai trebuie să fim și jefuiți. Îi întreb pe politicienii noștri dacă mai au de gând să lase și pentru copiii noștri ceva nevândut. Asta că tot vorbea președintele de independență energetică tocmai când am constatat că ceea ce a câștigat Aurescu la Haga, în Marea Neagră,vânduse Tăriceanu de mult, iar complexurile energetice s-au promis și ele că vor fi date pe mărgele.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: