Prietenul lui Ponta, dorit după gratii de DNA! Ce ştie Parepa?

Procurorii DNA de la Ploiești au cerut ieri încuviinţarea reținerii și arestării deputatului Sebastian Ghiță, parlamentarii fiind cei care se vor pronunța cu privire la ridicarea imunității acestuia într-un dosar în care prietenul lui Victor Ponta e acuzat că a comis mai multe infracțiuni. Unele dintre ele au fost făcute cu ajutorul unor șefi din IPJ Prahova, structură în cadrul căreia a activat și fostul interimar de la Gorj, Gheorghe Parepa, care a și fost, de altfel, audiat recent de către anchetatori în calitate de martor.

În vremurile bune ale guvernării USL și chiar după destrămarea fostei alianțe, Victor Ponta și Sebastian Ghiță mergeau până în cluburile din Dubai pentru a se relaxa, din perioada respectivă rămânând doar bancul cu „Duba-i gata!”. Duba pare să fie gata însă de abia acum pentru că ieri procurorii DNA au cerut încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Ghiță, acuzațiile ce îi sunt aduse acestuia fiind unele care l-ar fi făcut pe Ponta să rupă microfoanele dacă erau formulate la adresa vreunui opozant de-al său și acesta nu era deja după gratii, Prahova fiind și județul în care cumnatul fostului premier are propriile probleme cu legea pentru afacerile ilegale derulate acolo.

Două infracțiuni de dare de mită, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, șantaj, cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere sunt capetele de acuzare formulate la adresa unuia dintre cei mai puternici români din perioada guvernării lui Victor Ponta.

 Fapte penale cu epoleţi

„Folosindu-se de influenţa pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcții publice, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat și o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești. Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiță Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracțională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulți agenți economici supuși anchetei. În schimbul informațiilor nedestinate publicității pe care le-a obținut, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să își mențină funcția, dar și să obțină alte funcții de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obținerii unor funcții de conducere sau execuție în cadrul unor instituții publice centrale”, arăta miercurii DNA, fără să precizeze cine este „persoana din conducerea IPJ Prahova” sprijinită să ajungă șef la București, fostul interimar de la Gorj, Gheorghe Parepa fiind adjunct la vremea respectivă al IPJ Prahova, ulterior ajungând șef în Ministerul de Interne.

Misterioși, anchetatorii nu spun despre cine e vorba, dar dezvăluie că Ghiță a apelat la pilele sale de la vârful IPJ Prahova și în alte cazuri, care îl priveau direct. „La data de 22 iulie 2012, Ghiță Sebastian Aurelian a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localității Bărcănești, județul Prahova, în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012. La aceeași dată, Ghiță Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcție de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliție rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceștia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenții (depășirea limitei legale de viteză pe raza localității) și a unei infracțiuni la regimul circulației (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiță Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenție care s-a și realizat. În schimb, Ghiță Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să își mențină funcția de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova”, arată DNA.

 Șantajul

Procurorii cercetează în dosarul respectiv și modul în care televiziunea lui Ghiță a încasat sume mari de bani pentru a nu mai „denigra” o firmă, asta în contextul în care deputatul a preluat o televiziune din Târgu Jiu pentru a emite apoi la nivel național și a ajuta USL în campania electorală care l-a adus pe Victor Ponta la putere. „Într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăți comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiță Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii. Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500 000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAȚIONAL SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie – septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei”, menționează DNA.

Vizualizări: 1,103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: