Prima întâlnire a sindicaliştilor din CEO cu noul ministru. Promisiuni!

Sindicaliştii din Federaţia Univers s-au întâlnit vineri, 13 ianuarie, cu Toma Petcu, noul ministru al Energiei. Aceştia susţin că ministrul le-a garantat că planul de disponibilizări nu va fi aplicat aşa cum este dorinţa administraţiei companiei, ci după o analiză cu sindicatele. Mai mult, Petcu şi-a arătat în continuare nemulțumirea față de deficitul de cărbune în depozitele termocentralelor și nu renunță la ideea de a trimite corpul de control la CE Oltenia.

Sindicaliștii din Federația Univers au fost primii lideri ai salariaților din CE Oltenia care au reușit să discute cu noul ministru al Energiei, Toma Petcu. Întâlnirea a fost intermediată de Blocul Național Sindical, prin vicepreşedintele Ion Pisc. La discuții au fost prezenți prim-vicepreședintele federației Adrian Marciuc, vicepreședinții Gabriel Căldărușe și Eugen Iovan, dar și Sorin Boza, directorul CE Oltenia.

Conform acestora, au fost discuții despre majorarea salariilor minerilor și energeticienilor, ministrul explicându-le că pentru asta trebuie găsite soluții de către companie. Mai mult, sindicaliștii susțin că ministrul le-a garantat că programul de disponibilizări nu va fi aplicat așa cum a fost aprobat la nivel de companie. „În ceea ce privește programul de restructurare, ministrul a spus că va fi revizuit și că se va face în urma discuțiilor care vor avea loc între administrație și noi. Ne-a garantat că va fi revizuit, a spus că nu merge sub nicio formă pe principiul acela… 2000 de oameni. Deci va fi revizuit, nu va mai fi același program de restructurare”, a declarat Gabriel Căldărușe, vicepreședinte al Federației Univers.

Întâlnire lunară cu secretarul de stat Vișan

Ministrul Toma Petcu le-a garantat sindicaliștilor că vor avea o întâlnire lunară cu secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan. Mai mult, le-a spus că va face demersuri și pentru ca legea 255 privind exproprierile de utilitate publică să se aplice pentru carierele Roșia și Jilț Sud la începutul acestui an și mai apoi, în a doua parte a anului, pentru Tismana și  Pinoasa. „A spus că lunar o să avem o întâlnire cu domnul Vișan. Vor fi și cu dumnealui, dar nu în același ritm. A spus că trebuie identificate soluții de către noi, de către administrație, pentru creșteri salariale”, a mai spus Căldărușe. Vișan ar fi fost vineri în Gorj unde ar fi vizitat mai multe termocentrale ale CE Oltenia, spun surse. Era vorba de vizitarea termocentralelor Rovinari, Turceni și Ișalnița, dar nu se cunoaște dacă a ajuns la toate.

Ministrul le-a spus că nu este cărbune suficient. Boza a tăcut!

Petcu le-a spus sindicaliștilor că va trimite corpul de control la CE Oltenia, pentru a verifica de ce nu s-a intrat în iarnă cu stocuri suficiente de cărbune. „Stocurile reale de la termocentrale sunt insuficiente. Domnul Boza a fost prezent, dar nu și-a exprimat punctul de vedere vis-à-vis de această problemă de față cu noi. Presupun că au avut discuții și înainte de întâlnirea cu noi”, a mai spus Gabriel Căldărușe. Conform sindicaliștilor la discuțiile dintre ei și ministru a luat parte și unul dintre consilierii lui Toma Petcu. Este vorba de Remus Vulpescu. 

Vizualizări: 3,295

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: