Prima investiţie de milioane de euro în agricultura gorjeană

O investiţie de două milioane de euro făcută în agricultură a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute la Arcani chiar de ministrul Daniel Constantin. Cine se gândeşte că banii respectivi au creat cine ştie câte locuri de muncă greşeşte pentru că la silozul de cereale ridicat într-un timp record cu suma amintită lucrează o singură persoană. Toată munca o face un calculator, iar cel care operează cu el poate să şi greşească datele pentru că programul informatic este făcut în aşa fel încât să depisteze astfel de „erori”.

Daniel Constantin a fost punctual la întâlnirea cu reprezentanţii firmei care administrează silozul respectiv, siloz pentru a cărui construire s-au folosit şi fonduri nerambursabile în proporţie de 50%. Ministrul a fost asigurat încă de la început că instituţia pe care o conduce i-a asigurat pe investitori să parcurgă fără prea multă birocraţie etapele necesare obţinerii finanţării, după care lui Constantin i s-a spus că doar un singur om va administra cele 9000 de tone ce pot fi depozitate în acest hambar modern. „Tot acest sistem este computerizat şi o singură persoană lucrează la el. Vine marfa din câmp, se cântăreşte, se fac probe de laborator, iar operatorul de la calculator ştie ce trebuie să facă apoi cu aceste informaţii, respectiv dacă cerealele mai trebuie uscate sau curăţate. Şi dacă el greşeşte cu ceva programul informatic nu-i permite să greşească. Este conceput de noi în aşa fel încât să evite astfel de situaţii”, i-au spus gazdele oaspetelui venit de la Bucureşti. Silozul vizitat de Daniel Constantin trebuia inaugurat anul viitor, dar cei care l-au construit au urgentat lucruri în aşa fel încât să devină funcţional chiar din această toamnă.

Capacitate de 9.000 de tone

Marian Niculescu, reprezentant al firmei care a construit silozul de la Arcani, a menţionat că firma are circa 600 de hectare de teren cultivate în Gorj cu grâu şi porumb, producţia de cereale estimată fiind de circa 4500 de tone. Asta înseamnă cam jumătate din capacitatea de stocare a silozului. Cealaltă jumătate nu va rămâne însă goală. „Diferenţa până la 9000 de tone va fi asigurată prin cumpărarea şi revânzarea de produse agricole. Noi vom face aceste achiziţii. Nu putem depozita şi din producţia localnicilor din zonă pentru că, în general, localnicii care muncesc pământul nu au cantităţi atât de mari încât să se merite uscarea şi însilozarea în interes propriu”, a menţionat Niculescu.

Astfel de silozuri păstrează cerealele în condiţii optime vreme îndelungată, grâul şi porumbul adus aici fiind uscat şi menţinut la temperaturi constante. Ministrul agriculturii spune că susţine astfel de investiţii, România fiind deficitară la acest capitol. Daniel Constantin a dat ca exemplu chiar anul acesta când, din cauza supraproducţiei, cantităţi mari de grâu şi porumb sunt vândute la preţuri mici, în defavoarea producătorilor. Stocarea acestor cantităţi în silozuri va permite însă vânzarea lor în viitor la preţuri mai mari decât cele actuale, spre avantajul celor care au o astfel de posibilitate, a mai menţionat ministrul agriculturii.

Vizualizări: 253

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: