Ciurel: Bani de cărbune nu, jubiliară nu, serviciu da!

Execuţia bugetului la şase luni arată că fiecare angajat de la companie a pierdut câte 600 de lei pe lună, dar directorul general Laurenţiu Ciurel le-a transmis celor 19 mii de salariaţi că trebuie să uite de bonusuri şi facilităţi şi să se mulţumească cu un loc de muncă.

Directorul general executiv al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat că lucrurile merg mult mai bine la companie. Vânzările au crescut foarte mult în septembrie, iar luna trecută a fost înregistrat un profit de aproximativ 10 milioane de lei. „Suntem de departe cei mai performanţi vânzători pe bursă. Am vândut relativ bine pentru că pe anul viitor avem 460 de MW, dacă reuşim să ne ducem la 700-800, cu ce mai vine pe reglementat, cu ce mai vine pe PZU, deja anul viitor arată mai bine“, a explicat Ciurel la TV Sud. Laurenţiu Ciurel a dezvăluit şi motivul pentru care apare doar la emisiunile de la TV Sud. Patronul televiziunii, Ionuţ Răitaru, nu are contracte cu CE Oltenia.

Tăieri marca Ciurel 

Chiar şi în condiţiile performanţei de pe bursă, compania nu-şi permite să plătească pachetele de performanţă prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă. Angajaţii nu au primit nici cotă de cărbune, dar nici alte facilităţi incluse în aceste pachete de performanţă. La respectiva emisiune, un telespectator a trimis un mesaj prin care a constatat „cotă de cărbune nu, primă jubiliară nu ...“, exprimându-şi nemulţumirile. A venit şi răspunsul directorului general: „Nu se pot toate odată. Într-adevăr bani de cărbune nu, jubiliară nu, dar serviciu da. Când vinzi 11 TWh nu e ca atunci când vinzi 18 TWh“.

Execuţia bugetară la şase luni arată că bonusurile acordate minerilor şi energeticienilor au scăzut cu 35%, iar salariile cu 9%. Mai exact, în februarie minerii şi energeticienii au avut mai multe zile de concediu forţat, urmate de trei zile de concediu fără plată. Angajaţii de la complexuri au pierdut bani frumoşi la prima de vacanţă, dar şi cota de energie. Şi minerii au pierdut cota de cărbune, fiind obligaşi să plătească dacă vor lignit. În plus, sunt cunoscute tăierile majore de la personalul TESA. Laurenţiu Ciurel declara atunci că toţi banii economisişi în urma tăierilor la TESA vor fi puşi la salariile muncitorilor... ceea ce nu s-a întâmplat.

Semnarea contractului colectiv de muncă a adus trei pachete de performanţă în care au fost cuprinse primele şi sporurile oamenilor. Primul, cel din august, nu a fost eliberat deoarece conducerea nu şi-a îndeplinit indicatorii, nu a vândut cantitatea prognozată de energie. Nici următoarele două pachete de performanţă nu se vor da, pentru că la şase luni compania vânduse doar 4,5 TWh. Oricum, planul a fost pentru 18,5 TWh, ori compania a rectificat bugetul până la 12 TWh. Sindicatele propuseseră corelarea sumelor din pachetele de performanţă cu situaţia firmei, propunere respinsă de administraţie.

INDICATORI

Ordonanţa 109 privind guvernanţa corporativă spune că managerul poate fi schimbat de Consiliul de supraveghere, iar motivul poate fi nerespectarea indicatorilor prevăzuţi în planul de management. În cazul demiterii managerului din cauza lipsei de performanţă, acesta nu ar fi despăgubit, aşa cum s-ar întâmpla în cazul unei demiteri fără motive.

Vizualizări: 206

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: