Prima şedinţă de negociere a CCM, pe 7 ianuarie

Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă din Complexul Energetic Oltenia vor demara pe 7 ianuarie, a declarat preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO). Negocierile se anunţă a fi extrem de tensionate. Chiar dacă părţile nu confirmă, surse susţin că în complex a fost marţi o şedinţă la care au participat Ciurel, Călinoiu, Cârciumaru, Ruşeţ, Căldăruşe şi alţii, în care s-ar fi discutat de concedieri masive din februarie. Politicienii şi sindicaliştii resping ideea, dar nici nu au soluţii pentru readucerea companiei pe profit. CE Oltenia avea la 9 luni pierderi de 290 milioane lei şi cel mai probabil va încheia anul pe minus.

La prima de şedinţă cu administraţia CE Oltenia va fi negociată norma de reprezentare şi în funcţie de numărul membri se stabileşte numărul delegaţilor. Cei de la Federaţia Univers se aşteaptă să aibă 7-8 membri, iar Federaţia Naţională Mine Energie (FNME) 4 sau 5 lideri. Câte un membru vor avea şi Sindicatul Petrom şi Federaţia Energetica.

Foarte important şi în acelaşi timp clarificator este faptul că în CE Oltenia sunt peste 2.000 de membri care nu mai sunt înscrişi în sindicate. Lupta din ultimii doi ani dintre lideri i-a făcut să nu mai creadă în apărătorii sindicali. „Pe 7 ianuarie 2015 va începe negocierea contractului colectiv de muncă. Sunt o serie de acte care trebuie depuse. Nu s-a realizat acel sindicat majoritar şi reprezentativ, obligatoriu mandat vor avea federaţiile“, a declarat Gabriel Căldăruşe, preşedintele SMEO.

Până pe 15 decembrie, sindicatele trebuie să obţină o serie de documente privind reprezentativitatea. Fiecare sindicat va înştiinţa CE Oltenia ce federaţie vrea să îi reprezinte la negocieri. Spre exemplu, liderii FNME susţin că 16 sindicate din companie au trimis adrese potrivit cărora vor să fie reprezentate de ei.

Vechiul contract, prost şi nerespectat

Contractul Colectiv de Muncă 2013-2014 expiră pe 19 februarie. Acesta a fost negociat de directorul general al CE Oltenia Laurenţiu Ciurel şi de liderii care vor participa şi de data aceasta la discuţii.

Contractul a fost extrem de dezavantajos pentru salariaţi cu atât mai mult cu el nu a fost respectat. De exemplu, în 2013 liderii au acceptat ca 100 de milioane de lei din fondul de salarii să intre în trei pachete de performanţă, care reuneau facilităţi precum cota de combustibil, prima de Crăciun sau prima jubiliară. Pentru că societatea nu şi-a făcut planul de vânzări, minerii şi energeticienii nu au mai primit pachetele de performanţă. În 2013 ei au pierdut în medie 600 de lei la salariu, iar în 2014 suma de 900 de lei.

De asemenea, compania a refuzat să negocieze în 2013 un Act adiţional, aşa cum prevede legea, pentru stabilirea altor ţine de performanţă pentru pachetele de facilităţi. În 2013 şi 2014 au fost mai multe proteste ale angajaţilor din CE Oltenia faţă de nerespectarea contractului şi faţă de reorganizările abuzive iniţiate de Directoratul companiei.

SINDICATE

Însă foarte important este că acest contract a permis conducerii CE Oltenia să-şi pună în aplicare planul de destrămare a sindicatelor. Reducerea facilităţilor liderilor de sindicat a fost, poate, unica măsură bună luată de actuala conducere. Numai că Laurenţiu Ciurel nu s-a oprit până nu a încălcat Legea dialogului social. El a susţinut înfiinţarea unui alt sindicat, destrămarea FNME, întoarcerea liderilor unul împotriva altuia şi chiar inventarea de mari lideri sindicali. Rezultatul: mineri şi energeticieni lipsiţi de apărare. 

Vizualizări: 146

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: