Prima țară care a impus vaccinarea obligatorie, și pentru copii

Vaccinarea împotriva COVID-19 a fost declarată obligatorie în Ecuador de la vârsta de cinci ani, o premieră mondială pentru această grupă de vârstă, a anunţat joi, 23 decembrie, Ministerul Sănătăţii, notează AFP.

"În Ecuador vaccinarea a fost declarată obligatorie", a scris ministerul într-un comunicat, precizând că "obligaţia se aplică de la vârsta de cinci ani".

Până în prezent, doar câteva ţări au făcut vaccinarea obligatorie pentru adulţi. Două state cu regim autoritar din Asia Centrală, Tadjikistan şi Turkmenistan, au decretat acest lucru în iulie.

În Indonezia, vaccinarea împotriva COVID-19 este obligatorie din februarie 2021 sub sancţiune, dar numai 35% dintre indonezieni erau vaccinaţi la 1 decembrie.

În Oceanul Pacific, statul federal Micronezia a anunţat, în iulie, vaccinarea obligatorie pentru persoanele în vârstă de peste 18 ani.

Teritoriu francez din Pacificul de Sud cu o largă autonomie, Noua Caledonie a făcut vaccinarea obligatorie pentru toţi adulţii de la sfârşitul lunii decembrie.

În Europa, Austria este prima ţară din UE care doreşte să impună vaccinarea tuturor adulţilor săi. Măsura, anunţată în noiembrie, va intra în vigoare la începutul lui februarie.

Ministerul ecuadorian al Sănătăţii a făcut cunoscut că decizia este constituţională. Legea sănătăţii precizează că puterea executivă poate "declara vaccinarea obligatorie împotriva anumitor boli, în termenii şi condiţiile pe care realitatea epidemiologică naţională şi locală le impune", a explicat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Vaccinarea nu va fi, însă, obligatorie pentru persoanele cu contraindicaţii medicale dovedite.

Până în prezent, 69% din cei 17,7 milioane de ecuadorieni s-au vaccinat complet. Aproximativ 900.000 de persoane au primit a treia doză de rapel.

Ecuadorul a făcut obligatorie săptămâna trecută prezentarea unui certificat de vaccinare pentru a participa la evenimente publice, a merge în centre comerciale, restaurante, cinematografe sau teatre, după ce a redus la 50% capacitatea acestora de primire.

Vizualizări: 1,860

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: