Primar: Dacă se va ajunge la liste comune, Weber şi Iordache trebuie să colaboreze

În ultima perioadă, în presă au apărut mai multe speculaţii cu privire la plecarea lui Nicolae Ciucă din poziția de prim-ministru, la rotativa guvernamentală din această vară. Dorind să combată lupta internă care se presupune că se va declanşa în Partidul Naţional Liberal, reprezentanţii PNL ar condiționa rotativa de semnarea unui acord cu PSD, care să garanteze liste comune pentru toate rândurile de alegeri din 2024.

 

Primarul comunei Roşia de Amaradia, Liviu Cotojman, este de părere că, în situaţia în care se va decide să meargă pe liste comune, Weber şi Iordache trebuie să colaboreze: “Am mai auzit și prin presa națională și neoficial că există și varianta ca la alegerile viitoare, atât la locale cât și la parlamentare, să avem liste comune PNL cu PSD. E un scenariu, o discuție, nu știu dacă se va ajunge la o astfel de variantă sau dacă se va aplica varianta pe care o știe toată lumea, adică fiecare partid cu listele lui. Depinde ce va decide, într-un final, Biroul Permanent al PNL, Biroul Permanent  Național, față de o astfel de colaborare cu liste comune. Dacă se va ajunge la această situaţie, Ion Iordache şi Mihai Weber ar trebui să colaboreze “ca doi prieteni”. Dacă se va ajunge în această situație și directivele de la București vor fi clare, ce se va întâmpla cu reprezentarea pe liste, probabil se va lua de bază algoritmul de acum, reprezentarea fiecărui partid în fiecare localitate ca etalon la nivelul de reprezentare de acum. Adică dacă într-o localitate să zicem PSD-ul are trei consilieri și PNL-ul are șase, deci are dublu, clar și o eventuală colaborare pentru alegerile următoare din 2024 vă ține cont de acest algoritm, chiar dacă se va merge cu liste commune”, a declarat edilul, într-un interviu la Radio Infinit.

Reprezentanţii Partidului Social Democrat nu par să fie de acord cu această abordare: “Din punctul meu de vedere, este un lucru total nepotrivit și total nefiresc. Cred că este nevoie să existe o stânga veritabilă în România și, de asemenea, este nevoie să existe o dreapta veritabilă. Astfel o mixtură în alegeri, de a nu mai înţelege omul că stânga veritabilă are un  anumit program de guvernare, iar dreapta veritabilă are un alt program de guvernare este total greşit. Adică, din punctul meu de vedere, fuziunile acestea sunt specifice regimurilor autoritare și nicidecum regimurilor democratice. Cum ar fi ca între republicani şi democraţi să avem fuziuni şi să meargă împreună la alegeri . Eu înţeleg că domnului Cotojman îi convine acest lucru pentru că nu ar vrea să aibă contracandidat în comuna domniei sale, dar îi transmit, pe această cale, că este bună democrația, adică este mai bună democrația decât dictatura. Eu înțeleg că toți cei care sunt în funcție de mai multe mandate li se pare că sunt cei mai frumoși și cei mai deștepți de pe planeta aceasta, dar să știți că faptele lor arată că nu sunt chiar cei mai frumoși și cei mai deștepți. Din contra, arată că  ar fi loc de o persoană mult mai bună la primăriile respective”, a transmis Eduard Lădaru, consilier municipal PSD.

Rămâne de văzut care ca va fi situaţia şi ce discuţii vor avea loc în urma rotativei guvernamentale.

Vizualizări: 1,787

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: