CJ Gorj, despre numirea celor trei impostori în ATOP: Aleși de șeful CJ, după ”reputație”

Consiliului Județean Gorj confirmă faptul că plătește din bani publici trei politicieni ca reprezentanți ai comunității, fără să fi fost o minimă consultare a comunității locale, decizia fiind luată printr-o dispoziție a președintelui. În fiecare lună, bugetul de salarii al tuturor celor 15 membri ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) este de 50.000 de lei. 


Cum au ajuns trei politicieni să încaseze mii de lei pe an pe niște posturi destinate reprezentanților desemnați de comunitate? Cum s-a făcut procedura? Cum au fost aleși cei trei și câți bani încasează lunar? Au fost întrebările adresate de Pandurul Consiliului Județean Gorj, printr-o solicitare de informare publică. Numirile s-au făcut prin dispoziția președintelui Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, iar pe cei trei îi recomandă… reputația. Cum ei au fost numiți prin dispoziția președintelui CJ Gorj, tot acesta poate îndrepta această situație, iar ATOP, o comisie importanță pentru siguranță cetățenilor din Gorj, să nu mai fie acaparată de politiceni fără nicio legătură cu domeniul.

Ați auzit de Anca Bordușanu, Ion Ișfan și Mihai Istrate? Ei bine, ei sunt membri PSD și PRO România, dar și reprezentanți ai gorjenilor într-o comisie de la nivelul județului Gorj. Dar nu desemnați de organizații locale sau grupuri de oameni. 

Au ieșit primii la reputație


CJ Gorj susține că legea nu spune clar despre o procedură ori despre consultarea comunității atunci când propune membri care ar trebui să vină cu opinii dintre oameni. ”În cuprinsul acestor acte normative nu se face o trimitere expresă la desemnarea reprezentanților comunităților ATOP din rândul organizațiilor neguvernamentale. Nu există, prin urmare, o formalizare obligatorie potrivit unei dispoziții legale de cooptare ATOP a reprezentanților societății civile. Prin raportare la lipsa unor precizări legale și criterii de identificare a domeniilor de activitate ale organizațiilor non-profit îndreptățite să fie în ATOP, desemnarea celor 3 reprezentanți ai comunității în ATOP s-a realizat prin dispoziția Președintelui Consiliului Județean”.  Astfel, desemnarea s-a făcut de la partidele politice. 


Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, i-a ales, dintre toți, pe cei trei, ținând seama de ”reputație și experiență”. CJ Gorj explică: ”s-a realizat luând în considerare a calităților acestora de lideri informali, ca urmare a experienței și reputației pe care le-au dobândit în activitatea lor profesională, precum și capacității acestora de a relaționa cu liderii formali din cadrul ATOP, desemnați oficial prin efectul legii, în măsură să conlucreze eficient pentru îndeplinirea obiectivelor specifice acestei structuri”. 

Cifrele ATOP din 2022, raportate la reputație și competență


Adevărat, ATOP este o comisie complicată și de mare importanță dacă toată lumea și-ar face treaba. Din ea fac parte și reprezentanți unor instituții precum poliție, jandarmi, etc. Ea are ca scop, printre altele, protejarea intereselor comunităţii şi asigurarea climatului de siguranţă publică.

Anual, ATOP dă publicității un raport despre eficienţa activităţii unităţilor de poliţie. Cum s-a reflectat reputația și experiența acestora în 2022?

Conform raportului pe anul trecut, disponibil pe site-ul cjgorj.ro, toate cifrele au explodat crescând excesiv infracționalitatea. Astfel, judecând după rezultatele muncii din 2022, întreaga componență ATOP ar trebui revizuită. 

Infracțiuni stradale: 957 în 2021 și 1.095 de cazuri în 2022. La capitolul violență domestică, 1.612 cazuri, mai multe cu 435 față de 2021. 

Consiliul Județean Gorj a alocat un buget de 613 mii de lei pentru anul 2023. Salariul unui membru ATOP este 15% din salariul președintelui CJ Gorj. 

Galerie foto


Vizualizări: 5,189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: