Primar din Lituania, la Hurezani în cadrul unui proiect de voluntariat

Comuna Hurezani şi orașul Kretinga din Lituania au demarat în luna august a acestui an un proiect comun cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 35.000 de euro. Proiectul se numește „Be a volunteer. Change the World” și se va desfășura pe parcursul a doi ani. Timp de trei zile, o delegație din Lituania, în frunte cu primarul orașului Kretinga, este în Gorj și participă la o serie de activități împreună cu partenerii de proiect din comuna Hurezani. Oaspeții au fost primiți cu pâine și sare de doi micuți îmbrăcați în costum popular. Primarul din Kretinga a primit de la edilul Gheorghe Cîrstea „cheia Comunei Hurezani”, iar partenerul din Lituania i-a făcut cadou stema orașului.

Proiectul a început în vara acestui an și se va finaliza în luna iulie 2015. În acest timp, între autoritățile din comuna Hurezani și partenerii din Orașul Kretinga va avea loc un schimb de experiență pe teme de voluntariat. „Acest proiect se intitulează  «Be a volunteer. Change the World». Este un proiect Comenius regio, este finanțat de comisia europeană și se desfășoară în parteneriat cu orașul Kretinga din Lituania. Proiectul se desfășoară pe o perioadă de doi ani. A început în august 2013 și se termină în iulie 2015. În acest proiect vor avea loc două mobilități în țările partenere, Lituania și România, iar noi cei care suntem în proiect vom învăța să desfășurăm activități de voluntariat pe diferite teme, o să edităm o carte a proiectului. La vară o să meargă o delegație de la noi în Lituania”, a precizat Michiș Gherghina, directorul școlii din Hurezani.

Oaspeții din Kretinha la Hurezani

În primă fază, oaspeții din Kretinga, printre care se numără și primarul Juozas Mazeika, petrec trei zile în Gorj, ocazie cu care desfășoară o serie de activități în localitatea Hurezani, dar participă și la o conferință la care sunt invitate și autoritățile din mai multe localități din Gorj, dar și din județele învecinate. „În această perioadă, delegația din Lituania a venit la Hurezani și o să avem trei zile de activități. În prima zi a avut loc prezentarea delegației și întâlnirea cu autoritățile locale și cu cei implicați în acest proiect de aici din Hurezani, vizităm toate instituțiile din comună, școala, grădinița, primăria, muzeul, biblioteca, căminul cultural, o să mergem prin comună, o să avem și un spectacol prezentat de elevii de aici din localitate, iar apoi o să prezentăm sistemul educațional din România și din Lituania. La Târgu-Jiu va avea loc o conferință pe teme de voluntariat, la care vor participa primari din Dolj, Mehedinți, Gorj, Olt, Argeș, Vâlcea, reprezentanți ai mai multor ONG-uri, cadre didactice și o să dezbatem diferite probleme cu partenerii noștri”, a mai precizat directorul școlii.

Comuna Hurezani nu duce lipsă de voluntari

În comuna Hurezani se pune mare accept pe voluntariat și acest lucru este demonstrat prin faptul că de 10 de ani zile aici vin anual străini care desfășoară o serie de activități cu tinerii din localitate. „Avem voluntari de 10 ani. Aceștia vin anual la Hurezani. Anul acesta avem 3 voluntari din Portugalia, Spania și Armenia care au venit în luna august și stau aici 10 luni, timp în care vor avea posibilitatea să învețe despre tradițiile și obiceiurile de aici. Ne ajută foarte mult cu elevii la școală pentru că ei desfășoară o serie de activități”.

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: