Primar: Este exclus așa ceva, componenta de gaze este blocată

Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), să pună în vigoare, până cel târziu în ultimul trimestru din 2023, un cadru legislativ de decarbonizare a sectorului de încălzire și răcire, care să include măsuri de diversificare a mixului energetic prin renunțarea la lemn ca sursă de combustibil în acest sector.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, circa jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, procentul ajungând la peste 80% în mediul rural.

Primarii spun că ar fi imposibil de respectat un astfel de termen. “Exclus așa ceva, este imposibil. Cât timp nu avem niciun program pentru a face rețele pe gaze, cât timp stăm cu proiectele în sertar din lipsă de finanțare, oamenii nu au alternativă”, a spus Tudor Oiță, primarul din Negomir - Gorj.

“Trebuie cel puțin trei ani pentru implementarea unui program. Din păcate, nici în zece ani nu va fi rezolvată situația”, a adăugat primarul din Negomir.

Tudor Oiță spune că nu sunt finanțări nici europene, nici guvernamentale, pentru extinderea rețelelor de alimentare cu gaze în comune. “Nu este nicio măsură pe fonduri europene pentru proiecte pe gaze, singurul program este Anghel Saligny, dar și aici este blocată componenta de gaze”, a mai spus primarul din Negomir.

Statul român și-a asumat ca țintă, până în T4 2023, intrarea în vigoare a unui cadru legislativ cu măsuri de decarbonare a sectorului de încălzire și răcire. "Reforma va: i) clarifica cadrul de responsabilități între autoritățile centrale și locale pentru administrarea sectorului de încălzire și răcire și va extinde aplicarea Legii guvernanței corporative la operatorii de termoficare centralizată; ii) include o revizuire a legislației de asigurare a sustenabilității și trasabilității biomasei, pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și a pădurilor; iii) diversifica mixul energetic în încălzire și răcire prin renunțarea la biomasa forestieră (diversify the energy mix in heating and cooling away from forest biomass – în original, n.r.); crește rolul prosumatorilor în producția de energie regenerabilă, inclusiv prin compensare cantitativă", prevede PNRR.

Vizualizări: 5,262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: