Primar luat la rost de elevi. „Este ruşinos”

Toaleta şcolii din Scoarţa este atât de jalnică încât copiii de la grădiniţă sunt sfătuiţi de educatoare să nu meargă la ea, ci să îşi facă nevoile direct pe iarbă. Elevii care sunt de la clase mai mari, de generală, spun că doar dacă nu au încotro şi nu rezistă până acasă se duc în mizeria „din fundul curţii”, o mizerie de care îi este ruşine şi primarului Ion Stamatoiu.

Primarul din Scoarţa a primit „temă” de la elevi şi, mai ales de la eleve, fetele fiind cele care l-au prins la o discuţie la serbarea care s-a organizat la şcoală cu ocazia zilei de 8 Martie. A doua zi, edilul a mai trecut pe la şcoală şi, într-o pauză, elevele i s-au plâns acestuia de locul în care trebuie să meargă să îşi facă nevoile fiziologice. E greu de descris în cuvinte decente mizeria prin care trebuie să treacă fiecare copil care nu rezistă până ajunge acasă după ore, dar fetele şi-au luat inima în dinţi şi i s-au plâns primarului care, oricum nu s-a dus la Congresul PSD de la Bucureşti, deci a avut timp să îşi facă noi calcule pentru a găsi bani cu care să realizeze o investiţie de acest gen.

„Vă rugăm frumos să rezolvaţi cu toaletele”, au insistat elevele, iar Stamatoiu a trebuit să promită, neavând încotro. Și nu doar fetele au avut un astfel de punct de vedere, ci şi cadrele didactice, în special educatoarea care trebuie să aibă grijă de vreo 20 şi ceva de copii de 3-4 anişori. „Gândiţi-vă la cei mici. Eu îi îndrum să facă pe iarbă, pentru că mai plouă de la Doamne-Doamne şi le-am spus să facem doar treaba mică. Mi-e teamă pentru ei că sunt găurile alea acolo şi, în plus, în clasă îi las pe ceilalţi, se pot întâmpla multe în timp ce eu sunt plecată afară cu cei care au nevoie la toaletă. E greu şi pentru noi, cei mari, mai ales că acum este şi nămol, nu mai spun de mizerie. Le-am mai spus şi părinţilor că în măsura în care pot, copiii să îşi facă nevoile acasă, iar aici doar dacă e vreo urgenţă”, i s-a plâns o educatoare primarului.

Noi promisiuni

Cu agenda sub braţ, Ion Stamatoiu şi-a notat problema şi a explicat de ce nu a reuşit nimeni până acum să rezolve problema wc-ului insalubru din fundul curţii. Școala are autorizaţie sanitară pentru că este racordată la reţeaua de apă, iar asta a făcut-o să nu primească fonduri pentru a fi modernizată. „Noi am făcut o documentaţie pentru un proiect mai mare. Voiam să mai facem două clase, o sală de festivităţi, dar se pare că nu vom putea pentru că nu vor fi fonduri. Avem în lucru proiectul măcar pentru această toaletă. Mergem la Ministerul Dezvoltării inclusiv cu rugăminţi şi sperăm să fim ajutaţi. Am discutat şi la Inspectoratul Școlar şi, recunoaştem, este ruşinos să avem toaleta tot în fundul curţii, aşa cum se spune. E şcoala cea mai mare din comună şi e vorba de imaginea localităţii până la urmă. Noi de la Consiliul Judeţean nu am primit nici un leu, am promisiuni de la domnul preşedinte Cosmin Popescu că la rectificarea din iunie vom primi nişte fonduri. Nu ne vom baza doar pe aceşti bani şi anul acest, vrem, nu vrem trebuie să facem această toaletă. Vin copii de la alte şcoli în experienţă, vin alte cadre didactice la noi la şcoală şi noi suntem cu acelaşi wc care este deodată cu şcoala, adică de vreo 50 de ani. Nu e o situaţie deloc plăcută”, spune, resemnat, primarul Ion Stamatoiu.

La această şcoală, cea mai mare din Scoarţa, învaţă aproape 150 de elevi.

Vizualizări: 705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: