Primar: O să rămân cu satele goale

Un primar din Gorj trage un semnal de alarmă cu privire la depopularea satelor. Sorin Bucurescu susține că, în ultimii 10 ani, populația din comuna Slivilești s-a înjumătățit. Cei mai mulți localnici au plecat cu tot cu familii la oraș sau în străinătate. Și la școli situația este dramatică, pentru că numărul elevilor este în continuă scădere.

Primarul din Slivilești susține că acest fenomen nu este specific doar în comuna pe care o conduce. ”Vă spun clar. În câțiva ani vor rămâne satele goale. Majoritatea oamenilor pleacă la oraș pentru că nu mai pot trăi din agricultura pe care nimeni nu pune accent, sau în străinătate, iar cei care pleacă nu se mai întorc. Să vă dau un exemplu, poate se întorc 2%, dar pleacă pe altă parte 20%. Locuitorii mei s-au înjumătățit. Peste patru ani nici nu știu cine va mai veni la votare”, a declarat Sorin Bucurescu.

Populația este îmbătrânită în comuna Slivilești, iar natalitatea este redusă. Educatoarele sunt direct interesate de numărul copiilor care se nasc în familiile din Slivilești. ”Pot să vă spun că pleacă familii întregi. Dacă ar pleca doar soțul, poate ar mai fi o speranță ca ar reveni acasă într-o zi, dar acum pleacă cu soții și copiii. E clar că nu mai vin. Am ajuns în situația în care educatoarele din comună monitorizează femeile însărcinate ca să vadă câți copii vor avea la grădiniță. Acum sunt patru, iar la anul vor fi doi la grădiniță”, a mai spus Sorin Bucurescu.

În ultimii zece ani nu doar că s-au închis mai multe școli la Slivilești, dar și numărul elevilor a scăzut. Dacă în trecut erau în medie anual cam 400 de elevi, acum sunt la jumătate, iar pentru la anul numărul acestora va fi și mai mic.

Vizualizări: 5,576

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: