Primar: Turismul este singura variantă la noi

„Doar turismul este varianta la noi”, o spune primarul unei zone intens tranzitate de turiști. Edilul din Novaci, Dumitru Leuștean, recunoaște că doar turismul este viitorul comunității pe care o conduce. Vrea să transforme turismul în motorul economic al orașului.

La liceul din Novaci, tinerii chiar se pot pregăti în domeniul turismului. Au posibilitatea să lucreze în stațiunea Rânca, dar pentru că acolo lucrează mai mult sezonier, mulți tineri aleg să meargă în altă parte și să aibă un job stabil.

Tinerii se pot pregăti să devină bucătari, ospătari sau cameriste, la Novaci. „Noi avem o clasă la liceu, unde pregătim pentru cabanele din Rânca ba bucătar, ba ospătar, bacamerist. Foarte puțini se duc acolo. Ține și de bani, de salarii și de activitatea celor care îi iau să-i folosească în perioade scurte. Nu e ceva stabil”, a spus primarul din Novaci, Dumitru Leuștean.

Altă variantă de dezvoltare a zonei și de asigurare a unui loc de muncă mai ales pentru tineri nu este la orizont așa că și edilul recunoaște că turismul este singura salvare: „Doar turismul este varianta la noi. Doar acesta poate să funcționeze în Novaci.  Insist mult pe dezvoltarea turismului să devină un motor economic al Novaciului. Alternativă nu există. Ne-am dorit ca tinerii noștri să aibă serviciul 12 luni”.

Rămâne de văzut și ce vor face concret autoritățile pentru a dezvolta turismul în Novaci. Există o mulțime de unități de cazare în oraș, dar rar s-au umplut. A fost nevoie de un festival sau raliu la munte pentru ca și pensiunile din Novaci să fie ocupate la capacitate maximă. În prezent, turiștii mai mult tranzitează zona în drumul spre Rânca și spre Transalpina. Cei care se opresc să admire biserica impunătoare din centrul Novaciului ori să pună vreo întrebare celor de la centrul de informare turistic sunt puțini.

„Am luat în calcul inclusiv înființarea unui parc industrial. Nu este greu, dar am analizat, nu găsești meseriași, profesioniști care să vină. Nu mai sunt școli profesionale, nu mai e industrie, nu mai e ceva specific, să ai sudori, prelucrători prin așchiere, ca să mai funcționeze un parc industrial”, a spus primarul din Novaci, într-o emisiune la Gorj TV. 

Vizualizări: 955

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: