Primăria Glogova, reclamată la Parlamentul European. Vezi de ce!

Un localnic din Glogova acuză primăria că nu a anunţat locuitorii despre posibilitatea accesării unor fonduri europene. De fapt, este vorba despre posibilitatea oamenilor de a concesiona păşune de la primărie, iar pentru îngrijirea unui hectar de teren ar fi primit 300 de euro pe an. Nicolae Cămui a citit în presă despre această posibilitate şi a făcut o solicitare la primărie, dat fiind că are şi multe animale, dar fără izbândă. Omul face acuzaţii grave şi spune că primăria a încasat anul trecut patru miliarde pentru izlazul comunal, bani folosiţi se pare pentru salarii. Localnicul amenință că va merge până la Bruxelles, nemulțumit de cele întâmplate.

Nicolae Cămui a trimis pe adresa redacției un e-mail prin care își arată nemulțumirea față de felul în care sunt folosite fondurile europene de autoritățile locale şi spune că va trimite o petiție către Comisia Agricolă a Parlamentului European. Gorjeanul a aflat din presă că poate lua păşune de la primărie, primeşte bani europeni şi are şi hrană pentru animale. ”Banii europeni destinați crescătorilor de animale pentru a întreține pășunile comunale nu ajung la aceștia și sunt folosiți în alte scopuri de către autoritățile locale. Mama mea, Nicolița Cămui, care este crescător de animale, cum rezultă din Registrul Agricol al comunei Glogova și din actele circumscripției veterinare a făcut cerere pentru a i se desemna teren necesar pășunatului în raport cu animalele pe care le deţine pentru ca pe terenul respectiv, din banii primiți de la APIA să execute întreţinerea terenului respectiv, respectiv fertilizare, defrișare, irigare şi păşunarea animalelor pe care le deține, dar conducerea primăriei nu a făcut niciun demers pentru a-i elibera un certificat cu suprafața desemnată de 8 Unitate Vită Mare”, susține Nicuşor Cămui. Acesta are cunoștințe cum că unul dintre angajaţii primăriei nu a fost de acord să elibereze acest certificat. ”Am înțeles că unul dintre funcţionarii primăriei s-a opus vehement în eliberarea respectivului certificat, motivând faptul că banii respectivi să intre în bugetul local pentru salarii și alte venituri. De asemenea voi înştiinţa şi conducerea APIA Gorj şi APIA București și le voi arăta faptul că banii nu ajung la cei îndreptăţiţi, în speţă crescătorii de animale şi sunt folosiți de anumiţi funcţionari pentru a-și rotunji veniturile”, se mai arată în plângerea trimisă. 

Răspuns de la primar

Primarul Ion Şalapa din Glogova susține că va analiza cererea depusă de localnicul Nicușor Cămui, iar dacă ceea ce cere este legal o va aproba. ”Soluționarea unei petiții se face în 30 de zile. Cererea dânsului este depusă vinerea aceasta, în 26. Eu o să verific mâine și o să-i răspund domnului Cămui, o să îi dau un răspuns favorabil eventual o să aprob cererea asta, să văd mai întâi ce solicită. Am văzut că vrea pășune, izlaz comunal. Izlazul comunal este pentru subvenţii la APIA. Eu o să văd ce solicită, dacă e conform legii şi nu are nicio piedică din partea mea”, afirmă primarul din Glogova, Ion Șalapa.

Directoarea APIA Gorj, Corina Dorobanțu, spune că primăriile nu sunt subordonate Agenției, iar crescătorii de animale pot beneficia de subvenții doar dacă au un hectar de teren. ”Dacă face referire la pășuni, cum este și dumnealui, trebuie să dețină un hectar de teren, fie că îl arendează, fie că îl închiriază sau îl deține propriu-zis dânsul. Însă dacă primăria nu vrea să îi dea noi nu avem nicio treabă. Noi primim documentele tuturor celor care vin să ceară sprijin financiar. Poate să depună cerere oricine deține minim un hectar de teren. Dânsul este nemulțumit de Primăria Glogova, că nu îi dă pășune, dar nu putem interveni și nu poate să intervină nimeni în această chestiune”, spune Corina Dorobanțu.

Vizualizări: 247

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: