Primăria Motru cere în instanţă taxa de excavare

Primăria Motru a acţionat în instanţă Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru un prejudiciu de câteva sute de miliarde de lei vechi. Creanţele se datorează neachitării taxei de autorizaţie pentru suprafeţele excavate în acea zonă.

Autorităţile locale din Motru au dat în judecată CEO pentru a recupera datoriile pe care le înregistrează unitatea ca urmare a neachitării taxei pentru autorizaţia de exploatare a cărbunelui. Primăria a făcut demersurile legale pentru recuperarea creanţelor după ce Curtea de Conturi a impus măsuri încasare a taxei pentru eliberarea autorizaţiei de excavare.

Conform raportului întocmit de Curtea de Conturi, primăria ar avea de recuperat de la CEO suma de 138.000 de lei. „Având în vedere suprafaţa înscrisă de societăţile de exploatare prin cererile de emiterea certificatelor de urbanism solicitate, a fost estimată o taxă  pentru eliberarea autorizaţiei de excavare de 138 mii lei”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Primarul din Motru, Dorin Hanu, este de părere că sumele sunt mult mai mari, de ordinul a sute de miliarde de lei vechi. Pentru a recupera datoriile, primăria a dat în judecată Complexul Energetic Oltenia. „ Avem o acţiunea în instanţă cu CEO prin care solicităm 380 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită în funcţie de declaraţiile pe care le-au făcut la primărie privind suprafaţa exploatată. Trebuie să plătească, noi le-am trimis somaţii prin care le-am comunicat suma pe care o au de achitat şi acum ne judecăm, am ajuns la Curtea de Apel.  Neagă că ar trebui să plătească această taxă motivând că nu este legală”, a spus Dorin Hanu.

Primăria Motru nu este singura care are de recuperat bani de la CEO din taxa de autorizaţie pentru excavare. În aceeaşi situaţie se află şi celelalte localităţi unde compania şi-a deschis fronturi de lucru pentru extragerea cărbunelui. Multe primării însă au pierdut în instanţă, deşi taxa este prevăzută în Codul Fiscal.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: