Primăria Săuleşti, prinsă cu banii aruncaţi în canalizare

Primăria comunei Săuleşti se află în proces cu firma care a realizat alimentarea cu apă în comună. Autoritatea locală trebuie să recupereze un prejudiciu de peste 19.000 lei de la firma SC Eurodacos SRL din Târgu Jiu, patronată de omul de afaceri Constantin Grindeanu. Totul a pornit de la un control al Camerei de Conturi Gorj, efectuat anul trecut la primăria cu pricina, care a constat că în cazul lucrării de alimentare cu apă nu au fost respectate reglementările legale în efectuarea cheltuielilor. Primăria a intentat proces în această lună.

Primăria comunei Săuleşti a dat în judecată firma SC Eurodacos SRL din Târgu Jiu, cea care a realizat alimentarea cu apă din comună în 2009, pentru a recupera un prejudiciu de peste 19.000 lei. Totul a pornit de la un control al Camerei de Conturi Gorj, care a constatat acceptarea la plată şi decontarea fără documente justificative a operaţiunii de montaj utilaje la obiectivul ,,Alimentare cu apă Comuna Săuleşti, obiectul staţie clorinare satele Săuleşti-Dolceşti”. „Stabilirea întinderii prejudiciului estimat la data controlului în sumă de 19.935,83 lei, reprezentând plăţi fără documente justificative pentru operaţiunea de montaj a staţiilor de clorinare satele Săuleşti – Dolceşti şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea lui”, se arată în raportul Camerei de Conturi Gorj. „Ca urmare noi am acţionat firma în instanţă pentru recuperarea sumei. Noi le-am blocat contul de garanţii şi avem de unde să-i luăm în ultimă instanţă. Alimentarea cu apă a comunei a costat peste 33 de miliarde lei”, spune juristul Primăriei Săuleşti, Iustin Andriţa.

Legea achiziţiilor publice, încălcată

Însă nu sunt singurele nereguli constatate de Camera de Conturi la Primăria Săuleşti. Reglementările legale referitoare la achiziţiile publice au fost de asemenea încălcate. „Prin nerespectarea criteriului de atribuire precizat în anunţul de participare şi în documentaţia de atribuire privind durata de execuţie de 24 de luni, la obiectivul Alimentare cu apă Comuna Săuleşti, a rezultat o diferenţă de 56.046 lei faţă de societatea declarată câştigătoare”, se arată în documentul Camerei de Conturi Gorj. De asemenea, în evidenţa contabilă a fost înregistrată eronat suma de 8.786 lei, reprezentând  valoarea studiului de fezabilitate şi a proiectului de alimentare cu apă, realizate în anul 1995 şi neimplementate, majorând valoarea obiectivului de investiţii „Alimentare cu apă comuna Săuleşti. În timpul auditului respectiva operaţiunea  a fost corectată.

CE SPUNE FIRMA

La polul opus, reprezentanţii firmei de construcţii spun că lucrarea a fost recepţionată în anul 2009, iar respectivul montaj a fost realizat. „Noi am câştigat în primă instanţă procesul, iar cei de la Primăria Săuleşti au făcut recurs”, spune Constantin Grindeanu, patronul firmei târgujiene.

Vizualizări: 418

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: