Primării din Gorj speră ca rectificarea să le salveze de insolvenţă

Primăriile din Gorj se confruntă cu grave probleme financiare. Edilii locali speră ca rectificarea să le aducă bani pentru arierate, salariile angajaţilor, indemnizaţiile persoanelor cu handicap, precum şi pentru plata facturilor restante la utilităţi. În cazul unei rectificări negative, mai multe primării riscă să intre în insolvenţă. De asemenea, sute de gorjeni din mediul rural riscă să-şi petreacă sărbătorile în beznă din cauză că autorităţile vor sista iluminatul public.

Cea mai gravă situaţie din judeţul Gorj se înregistrează la Bolboşi, unde primăria este ameninţată cu insolvenţa, după ce a fost obligată de instanţă la plata a 647.700 lei către o firmă. Datoria vine după o pietruire făcută de fostul primar în anul electoral 2012, în valoare de 82.000 de lei. În contract au fost prevăzute penalităţi de 1.300 de lei pe zi, astfel suma a crescut de opt ori. Conturile primăriei au tot fost blocate în ultimii ani şi datoria nu a putut fi plătită. Autorităţile locale au cerut ajutor printr-un memoriu trimis şefilor judeţului.

Şi Primăria Roşia de Amaradia riscă să fie executată silit pentru că nu a reuşit să plătească firmele pentru lucrările efectuate. „Avem arierate, am avut alunecări de teren şi a trebui să intervenim de îndată, s-a surpat un drum şi nu-l puteam lăsa aşa până vin banii de la Guvern. Acum urmează să turnăm asfaltul pe cel mai important drum din localitate, unde am avut alunecare de teren, DC 29, drumul care trece prin faţa primăriei şi devenise impracticabil. Am făcut procedura legală de achiziţie şi aşteptăm să ne vină banii, e vorba de 230.000 de lei. Mai avem un proiect de Hotărâre de Guvern tot pentru înlăturarea efectelor alunecărilor de teren din satul Rugetu, trebuie să redăm drumul circulaţiei şi să construim un zid de sprijin care să prevină alunecările de teren ce ar afecta şcoala, am solicitat 750.000 de lei”, a declarat Liviu Cotojman. Acesta speră ca la repartizarea de astăzi să nu se ţină cont de culoarea politică a primarilor.

Fără bani pentru utilităţi şi salarii

Angajaţii mai multor primării din judeţ riscă să rămână fără bani, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă. Într-o astfel de situaţie se află şi Primăria Bengeşti Ciocadia. „Aşteptăm bani la rectificare. Avem un drum în lucru pentru care ne-ar mai trebui 70.000 de lei, să nu intrăm cu arierate în anul 2016. De asemenea, ne trebuie bani pentru iluminatul public, nu mai putem plăti facturile, iar asta înseamnă să întrerupem iluminatul chiar de sărbători. Avem nevoie de fonduri pentru salariile angajaţilor primăriei şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap, care sunt descoperite pentru luna decembrie. Am mărit salariile cu 12% şi am rămas fără bani, pentru salarii şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap, ne-ar mai trebui 80.000 de lei ca să le putem plăti oamenilor drepturile”, a declarat Victor Geogia, primarul de la Bengeşti Ciocadia.

LUCRĂRI

Primarii au nevoie de bani şi pentru a continua lucrările aflate în curs de executare. „Nu avem arierate, dar am solicitat şi noi fonduri la această rectificare. Ne-am apucat de reabilitarea căminului cultural de la Vârtopu şi nu mai avem bani să-l terminăm, dacă nu vom primi fonduri vom sista lucrările şi le vom relua anul viitor. Aş mai vrea să fac un teren bitumal la şcoală, un grup sanitar în şcoala veche din centrul comunei, unde elevi sunt clasele I-IV pentru că nu avem grupuri sanitare decât pentru clasele V-VIII”, a declarat Dumitru Tăloi, primarul de la Ciuperceni.

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: