Brâncuşi, omagiat cu Stradivarius într-un cort de nunţi

Concertul susţinut de Alexandru Tomescu cu vioara Stradivarius la Târgu Jiu, pe 25 octombrie, nu va mai avea loc la Masa Tăcerii, cum au anunţat iniţial autorităţile locale, ci la restaurantul omului de afaceri Călin Lemnaru, de pe Insuliţa de pe Jiu. De fapt, la un celebru cort pentru nunţi, unde intrarea va fi pe baza de invitatie ce poate fi procurata de pe primarie. Evenimentul se dorea a fi unul de promovare a operelor lui Brâncuşi, nu a unui restaurant, dar instrumentul muzical în valoare de peste un milion de euro nu poate fi folosit la temperaturi scăzute, motivează organizatorii. Costurile manifestării, de circa 3.300 de euro, vor fi suportate de Centrul "Brâncuşi", care aparţine de Primăria Târgu Jiu.

Concertul va marca împlinirea a 77 de ani de la inaugurarea ansamblului sculptural de la Târgu Jiu şi va fi susţinut de renumitul violonist Alexandru Tomescu, care va interpreta la o vioară Stradivarius veche de peste 300 de ani, estimată la circa 1.2 milioane de euro. Autorităţile locale au explicat că spectacolul nu putea avea loc în aer liber, la Masa Tăcerii, aşa cum au anunţat iniţial, pentru că vioara nu poate fi expusă la o temperatură mai mică de 17 grade. Concertul va avea loc de la ora 17. "Cu siguranţă, starea vremii nu ne permite să expunem vioara Stradivarius la Masa Tăcerii. Avem variantă să cânte pe o altă vioară, dar nu, ne dorim foarte mult ca vioara Stradivarius să fie la Târgu Jiu şi atunci locaţia aleasă, şi menţionez faptul că locaţia este oferită în mod gratuit, şi apreciez acest lucru, de către proprietar, deci concertul va avea loc la sala rondă de pe Insuliţa de pe Jiu. Este avantajul că vor intra mult mai mulţi oameni acolo. Ne dorim ca toată filmarea acestui concert să devină un material promoţional al municipiului Târgu Jiu. DVD-urile concertului, avem acceptul domnului Tomescu, să fie găsite la vânzare şi la magazinul de suveniruri al Centrului Brâncuşi", a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu Jiu. 

"Pentru concert au fost alocaţi 3.300 de euro de la bugetul Centrului Brâncuşi", a precizat Doru Strâmbulescu, directorul Centrului de Cercetare şi Documentare "Constantin Brâncuşi". Organizatorii au precizat că suma reprezintă contravaloarea tuturor cheltuielilor pentru acest concert, cazare, masă, asigurarea viorii, remunerarea artistului şi materiale promoţionale.

Alte manifestări

Manifestările organizate de autorităţi la împlinirea a 77 de ani de la inaugurarea ansamblului brâncuşian vor continua şi în zilele de 26 şi 27 octombrie. Va avea loc o conferinţă ştiinţifică la Muzeul de Artă din Târgu Jiu cu tema "Conceptul unitar al ansamblului brâncuşian de la Târgu Jiu", lansarea cărţii lui Pavel Şuşară, un vernisaj expoziţie Cristian Sida, o expoziţie manuscris, proiecţia filmului "Blestemul lui Brâncuşi", o procesiune pe Calea Eroilor, o slujbă pentru eroi la Biserica Sfinţii Apostoli, un moment folcloric susţinut de naiştii grupului "Muguri Zamfirieni" la Coloana fără Sfârşit şi un moment comemorativ la Podul Jiului.

Vizualizări: 176

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: