Primarii fac reduceri: Asistenţii personali îngroaşă rândurile şomerilor

Asistenţii personali ai persoanelor cu handicap sunt rând pe rând scoşi din calculele primăriilor din judeţul Gorj. Numai de la începutul anului, mai mult de două primării au renunţat la ei, iar începând cu 1 iulie, primăria Bâlteni a anunţat şi ea că renunţă la 23 de asistenţi personali. Veşti bune nu vin nici din partea altor primării care spun că mai au bani pentru cel mult două luni.

După primăria Scoarţa şi Dragoteşti, acum a venit rândul primăriei Bâlteni să facă reduceri drastice de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj spune că a primit notificare din partea primăriei Bâlteni că trimite în şomaj 12 de asistenţi personali. „În perioada următoare avem notificări că vor fi disponibilizaţi 12 asistenţi personali de la primăria Bâlteni. Rata şomajului este în scădere, respectiv 7,2%”, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj. Cert este că numărul primăriilor care iau o astfel de măsură creşte alarmant. Primarul din Bâlteni, Vasile Vlăduleanu spune că de fapt sunt 23 de asistenţi personali care vor pleca însă numai 12 au dreptul la şomaj. „Din cauza banilor, nu am bani să susţin atâţia. Am oprit decât cinci însoţitori care au copii cu handicap. Lunar, se duceau 330 de milioane pe salariile lor”, a menţionat primarul Vlăduleanu. Şi la Aninoasa, primăria a renunţat de mult la asistenţii personali păstrând doar indemnizaţia persoanelor cu handicap. „Am avut două posibilităţi. Ori le tăiam indemnizaţia ori le desfăceam lor contractele de muncă. Am preferat a două variantă pentru că unii dintre ei erau şi pensionari. Sumele alocate sunt din ce în ce mai mici şi de la bugetul local nu putem susţine atâţia”, a declarat Ilie Petroi, primarul din Aninoasa.

ŞOMAJ

Primăria Samarineşti cheltuieşte lunar peste 100 de milioane cu cei 14 asistenţi personali. „Cu taxe cu tot se ajunge la 100 de milioane lunar. Anul trecut i-am ţinut din iulie până în noiembrie fără nici un ban, anul acesta prefer să-i bag în şomaj pe cei care au dreptul. Mai am bani pentru cel mult două luni”, a declarat Marian Ardeiu, primarul din Samarineşti.

DISPONIBILIZĂRI

AJOFM Gorj a mai primit o notificare şi din partea UMV Rovinari care va da afară 68 de angajaţi. „De la UMV Rovinari vor pleca, cu 1 iulie, 68 de salariaţi”, a declarat Ana Maria Niculescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Gorj.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: