Primarii gorjeni, certaţi de preşedintele Consililui Judeţean

Primarii din Gorj au fost luaţi la rost de preşedintele Ion Călinoiu în cadrul unei şedinţe ce a avut loc la Consiliul Judeţean la sfârşitul săptămânii trecute. Întrunirea a avut ca scop analiza activităţilor desfăşurate în semestrul I de edilii locali cât şi stabilirea unor măsuri concrete pentru semestrul II.

Călinoiu i-a prevenit pe primari  de faptul că trimestrial vor trebui să raporteze  Consiliului Judeţean toate elementele legate de activitatea muncii lor. Preşedintele CJ Gorj s-a arătat interesat de descentralizarea publică, problemă care la momentul actual este în dezbatere, după părerea sa: „Este nevoie de un program făcut de toţi care lucrăm în administaţia publică“.

La periferie oraşele arătă mai rău decât comunele

Călinoiu a pus în vedere primarilor că până la data de 15 aprilie toate drumurile comunale trebuie să fie curăţate, începând de la gard şi până la şanţ pentru a se vedea ,,o mână de gospodar". Acesta a sfătuit edilii locali să elimine excesul de umiditate care duce la degradarea drumurilor. Astfel, după fiecare ploaie aceştia trebuie să-şi pună angajaţii la muncă pentru a crea şanţuri în vederea dirijării apei. Ion Călinoiu a criticat primarii care nu se implică în acţiunea de curăţenie şi înfrumuseţare a localităţii, spunând: „Există oraşe în Gorj care la periferie arată mult mai rău decât comunele“.  Toate aspectele legate de curăţenie trebuie raportate săptămânal autorităţilor judeţene.

Secretarul „CEA“, primarul „HĂIS"

Preşedintele Consiliului Judeţean s-a arătat nemulţumit de "activitatea comunistă" a secretarilor de la primăriile din judeţ. Călinoiu a precizat că sunt secretari care procedează ca la CAP, îşi fac dosarele pentru şedinţele ordinare abia după ce hotărârile au fost aprobate şi nu cu cinci zile înainte aşa cum prevede legislaţia în vigoare. I-a sfătuit pe primari să lucreze în echipă amintiindu-le: ,,Dacă secretarul merge CEA, primarul HĂIS, Consiliul Judeţean o ia RAZNA". De asemenea, Călinoiu a cerut primarilor să participe la şedinţele comisiilor din administraţia publică locală.

Fondurile europene-motivul disputei între preşedinte şi primari

Călinoiu a impus primarilor ca în termen de 10 zile fiecare localitate să-şi aprobe bugetul local. În acest context a precizat:,,Cei 20% care v-au revenit în buget au destinaţie clară-proiecte pentru atragerea fondurilor europene. Aceste sume se pot folosi numai pentru infrastructura comunei sau a oraşelor. Bugetul nu dezavantajează pe nimeni. Banii nu pot fi cheltuiţi decât în scop eficient şi cu rezultate imediate". Preşedintele le-a transmis primarilor să nu mai vină la partid să ceară bani fiindcă numai cine nu munceşte nu are. Călinoiu a pus lipsa banilor pe seama nepăsării primarilor care nu elaborează proiecte în vederea accesării fondurilor europene structurale. ,,Nu se poate explica cum de o localitate are 4-5 proiecte, iar vecinii săi niciunul. Cum de unii pot, iar alţii nu?“, se întreba Călinoiu. 

Această atitudine a preşedintelui Consiliului Judeţean a nemulţumit pe unii primari. Primarul oraşului Rovinari, Dorin Filip a declarat: „Cofinanţarea de 20% se acordă preferenţial. Cu puţin timp în urmă am primit o adresă din partea Consiliului Judeţean prin care ni se cerea să solicităm fonduri pentru cofinanţare. Avem 5-6 proiecte dar nu am primit niciun ban. Măcar 10% dacă ni se dădea restul îl puneam noi. Poate vom primi peste 10 ani aceşti bani“.

Vizualizări: 84

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: