Primarii la primul mandat se aşteaptă să fie taxaţi de electorat

Primarii gorjeni aflaţi la primul mandat sunt dezamăgiţi din cauza situaţiei economico-financiare în care se află judeţul. Deşi nu a trecut decât un an de la alegeri, edilii locali se confruntă cu mari probleme financiare. Cei mai mulţi spun că nu au reuşit să facă mai nimic din ceea ce şi-au propus în timpul campaniei. Primarii se tem că vor fi taxaţi de electorat la următoarele alegeri întrucât mult dorita schimbare în bine se lasă aşteptată.

Primarii gorjeni aşteaptă anul 2014 pentru a-şi onora o parte din promisiunile făcute în timpul campaniei electorale. După un an de mandat, cei mai mulţi spun că nu au reuşit să facă mai nimic din cauza problemelor financiare cu care se confruntă judeţul. „În primul an de mandat nu am reuşit să fac mare lucru. Abia am reuşit să ne menţinem pe linia de plutire. A fost un an foarte dificil, mai ales că am preluat primăria cu datorii. Nu mă aşteptam să fie aşa de greu pentru că nu am mai lucrat în administraţie înainte de a ajunge primar. Lucrurile merg prost, banii sunt puţini, avem lucrări pe infrastructură care trebuie terminate. Suntem cu numele în Uniunea Europeană, standardele nu le-am atins. În general, sunt optimist. Aştept anul 2014 pentru a putea accesa proiecte pe fonduri europene”, a declarat Dumitru Turbăceanu, primarul de la Baia de Fier.  

Birocraţia îngreunează investiţiile

Chiar şi în localităţile unde s-ar mai găsi ceva bani în bugetele locale pentru investiţii, demararea lucrărilor este îngreunată de birocraţie. Primarul de la Tismana spune că pentru lucrări efective nu mai rămân decât două luni din an. „Nu sunt mulţumit deloc de ceea ce am realizat până acum. Aş fi vrut ca lucrurile să se desfăşoare mult mai repede. Pe lângă faptul că banii sunt puţini, birocraţia ne omoară. Am reuşit să găsim fonduri pentru reabilitarea drumurilor, însă toată vara am pierdut-o cu hârtii şi licitaţii. Pe data de 26 aprilie am avut buget, apoi câteva luni am pierdut timpul cu adrese, hârtii, licitaţii şi respingeri de documente. Aşa se face că abia acum am reuşit să aducem muncitorii la lucru. De lucrat nu mai rămân decât două luni pentru că la 1 noiembrie suntem obligaţi să sistăm întrucât începe sezonul rece. Asta în condiţiile în care am avut noi fonduri, dacă am fi ţinut cont de alte restricţii de finanţare europeană sau de la bugetul de stat am fi pierdut mult mai mult timp”, a mai precizat Marian Slivilescu.

Aşteaptă zeci de miliarde la rectificare

Primarii trag speranţe că rectificarea bugetară le va rezolva o mare parte din problemele financiare. Edilii locali au cerut zeci de miliarde de lei vechi. Primarul de la Bâlteni speră să primească 15 miliarde. „Situaţia economică a României este extrem de grea şi trebuie reglementată cât mai repede pentru că altfel ajungem la marginea prăpastiei. Nu putem aştepta să ne prăbuşim trebuie să mişcăm ceva. Noi am cerut 15 miliarde de lei vechi la rectificare. Am demarat lucrări de reabilitare a 29 de kilometri de drumuri săteşti, am început reabilitarea cinematografului şi vrem să continuăm proiectul de alimentare cu apă început în 2009. Avem nevoie de bani pentru a plăti datoriile constructorilor”, a declarat Gheorghe Păsărin, primarul de la Bâlteni.

Edilul de la Baia de Fier a cerut aproximativ 26 de miliarde de lei vechi la rectificare. „Am cerut 26 de miliarde de lei vechi pentru a încheia lucrări începute pe bani guvernamentali. Avem trei lucrări de aducţiune apă, două la Rânca şi una în altă localitate”, a precizat Dumitru Turbăceanu.

Electoratul are aşteptări mari

Primarii aflaţi la primul mandat cred că vor fi taxaţi de electorat la următoarele alegeri. Edilul de la Baia de Fier este conştient de faptul că minunile aşteptate de oameni întârzie să apară. „Sunt sigur că oamenii sunt nemulţumiţi, îi simt şi îi văd. Aşteptările au fost mari şi din partea lor şi din partea mea, dar nu s-au putut materializa. Oamenii sunt nerăbdători, aşteaptă minuni. S-a făcut schimbarea şi vor să vadă lucruri bune, însă nu putem face nimic că nu avem bani. Anul acesta a fost un an de sacrificiu pentru noi, primarii aflaţi la primul mandat. Mă aştept ca electoratul să ne taxeze la următoarele alegeri”, a declarat Dumitru Turbăceanu. Nici edilul de la Tismana nu se aştepta să se confrunte cu un astfel de an încă de la începutul mandatului. „Credeam că lucrurile se vor derula mult mai uşor. Eu, personal, sunt total dezamăgit”, spune Marian Slivilescu.

DEMISIE

Gheorghe Orzan, consilier judeţean PNL, le dă dreptate primarilor aflaţi la primul mandat. „Sunt primari noi care dacă nu demarează un proiect nici nu are rost să mai încerce să candideze pentru un alt mandat”, a precizat Orzan. Liderul liberal a spus, într-o emisiune televizată, că va renunţa la mandatul de consilier în condiţiile în care nu vor veni bani în Gorj.

Vizualizări: 123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: