Băsescu: Ponta să guverneze, nu să televizeze

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la Palatul Cotroceni, că liderii USL "s-au întors nervoşi din concediu" şi că are să le transmită lucruri grave acestora, că "şomajul este în creştere" şi că " românii se tem dacă îşi pierd sau nu locul de muncă", adăugând că "e timpul ca Victor Ponta să guverneze".

Traian Băsescu s-a lansat ieri în atacuri la adresa liderilor politici de la putere, dar şi din opoziţie. Faptul că Ponta nu a venit la înscăunarea noului ministru de la Transporturi, iar Antonescu a părăsit sala înainte de discursul preşedintelui, au fost probabil motive de nervi pentru preşedinte. Atacat a fost şi Vasile Blaga, preşedintele PD-L, căruia Băsescu i-a transmis să nu mai atace instituţii, ci să aibă grijă la infractorii din partid.

Zeci de mii de şomeri în plus

Traian Băsescu şi-a susţinut atacurile pe o serie de informaţii despre situaţia economică, pe care le-a catalogat drept grave. „Le dau informaţii grave liderilor USL: Şomajul este în creştere, români sunt tot mai preocupaţi de situaţia locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă.  Când acest Guvern condus de Victor Ponta  a preluat guvernarea, şomajul în România conform ESA era de 6,7%. În luna iunie, tot conform măsurătorilor în sistem ESA, şomajul în România ajunsese la 7,6%. Deci creştere economică generată de la exporturi de la Dacia, Lufkin sau alte companii nu înseamnă şi creştere a locurilor de muncă, iar acesta este un efect al amputărilor investiţiilor din bugetul de stat”, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a continuat în acelaşi ton: „Mai trag un semnal de alarmă extrem de serios: în luna iunie şomajul era 7,6%, dar în iulie România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri, ceea ce îmi permit să anticipez, ne va arăta atunci când se va analiza la nivelul EUROSTAT şomajul în România, cifra pentru România va fi undeva în jur de 8%. Este un prag extrem de riscant şi crearea de locuri de muncă este esenţială, relansarea investiţiilor din bani europeni şi bani de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului. Nu se poate să priveşti o creştere cu 29.000 de persoane a şomajului în perioadă de vară, când foarte multe locuri de muncă sunt în zona serviciilor sezoniere, ar fi fost de aşteptat o scădere a şomajului măcar pe perioada verii”.

Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că sunt miliarde de euro alocaţi în UE pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor.

Aroganţa nu poate acoperi problemele ţării

Traian Băsescu a transmis liderilor USL şi Guvernului că nu pot substitui munca serioasă cu emisiuni televizate. „Voi avea tot mai des intervenţii care să arate realităţile, nu o să le expun toate într-o zi pentru că aşa se poate crea confuzie. Dar voi umbla în ţară şi voi vorbi despre realităţile din ţară. Cred că Guvernul trebuie să lase luptele politice şi să guverneze. Este timpul ca domnul Victor Viorel Ponta să guverneze, nu să televizeze şi nu să se lupte politic. El este copreşedinte USL, dar înainte de toate este prim-ministru al Guvernului României şi cred că românii sunt mai puţin interesaţi de ce crede Victor Viorel Ponta despre preşedinte, dar vor să audă cum reduce şomajul, cum creează locuri de muncă, cum relaxează investiţiile, cum se utilizează banii europeni din actualul exerciţiu bugetar şi din viitorul exerciţiu bugetar. Am auzit pe la televizor ideea că preşedintele este în campanie. Ce nu înţelege Victor Viorel Ponta, ca şi mulţi alţi analişti: eu nu sunt în campanie, eu nu mai candidez la nimic”.

În continuare, Traian Băsescu a atras atenţia asupra faptului că drumul pe care merge ţara este unul periculos: „Există riscul ca sacrificiile enorme să devină ceva repetabil. Nu îmi doresc asta, nu suntem pe punctul de a ni se întâmpla, dar dacă vom continua să nu guvernăm ţara şi să transformăm totul într-o bătălie politică, există riscul să creăm suferinţă românilor”.

„Antonescu nu o să ajungă niciodată preşedinte”

Întrebat cum comentează faptul că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedinte al PNL, a plecat de la Cotroceni, unde avea loc ceremonia de învestitură a Ramonei Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor, înainte de terminarea evenimentului, Băsescu a răspuns: "Într-un singur fel. Nu o să ajungă niciodată preşedinte pentru că nu ştie ce înseamnă să fii preşedinte, să respecte funcţia. Nu poţi să ajungi preşedinte pentru că nu ştii să respecţi funcţia. Şi, de fapt, era o ceremonie dedicată colegei sale".

ATAC

"Nu le accept nici minciunile pe care le spun despre controlul preşedintelui asupra DNA. Şi Crin Antonescu, şi Victor Ponta, şi Vasile Blaga şi toţi să aibă grijă de infractori, de infractorii pe care îi au în partide, nu să se lege de instituţiile statului care încearcă să îi apere pe cetăţeni de infractori", a afirmat Băsescu. El a mai spus că şi din acest motiv are tot mai puţină încredere în guvernarea USL.

Vizualizări: 203

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: