Primării obligate să recalculeze impozitele gorjenilor

Locuitorii din mai multe comune din judeţul Gorj trebuie să mai scoată bani din buzunar pentru plata impozitelor pe terenuri şi clădiri. Deşi au plătit la începutul anului, pentru a beneficia de bonificaţia de 10%, sunt localităţi unde oamenii sunt chemaţi din nou la ghişeele primăriei. De fapt, în urma controalelor, Curtea de Conturi a constatat că primarii au făcut o încadrare incorectă a terenurilor şi clădirilor, de unde a rezultat plata unor impozite mai mici.

Mădălina Ciolocoi, vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Gorj, a declarat că sunt mai multe categorii de încadrare a terenurilor şi clădirilor, de la  A la D, iar în funcţie de aceste trepte impozitul creşte. Zona A este cea „de centru“ unde se presupune că sunt toate condiţiile, iar ultima categorie este cea mai săracă. În acest context, Ciolocoi admite că primăriile au probleme cu lipsa personalului calificat pe probleme de cadastru şi că sunt multe cereri de deblocare de posturi de inginer cadastrist.

Impozite majorate cu 20 la sută

„Este o problemă a tuturor primăriilor din Gorj“, explică primarul din Borăscu, Constantin Ţucu. Acesta a declarat că este destul de greu să le explice oamenilor că, după ce au plătit impozitul, trebuie să mai dea şi alţi bani. „Este o diferenţă între categoriile de zonă ale comunei. A fost o diferenţă de zonare între terenurile intravilane şi extravilane pe care am descoperit-o în urma unui control al Curţii de Conturi, dar am remediat situaţia“, a declarat Ţucu. Primarii au interpretat greşit legea şi au aflat acest lucru doar după ce au primit vizita Curţii de Conturi. Primarul dă asigurări că după recalculare, oamenii nu au foarte mult de plătit. Cu câteva zeci de lei mai mult. „Trebuie să plătească mai mult cu 10-20 la sută“, adaugă Ţucu.

Altă primărie, aceeaşi problemă! La Negomir, toate terenurile şi clădirile erau la categoria C, adică la una ce asigura plata unui impozit redus. Acum, locuitorii au pământurile în categoria A, cea mai scumpă. În acest context, primăria a redus cu 10 la sută impozitele. „Este foarte greu să grupezi satele în funcţie de nişte categorii. Spre exemplu, unde este primăria ar trebui să fie zona de centru, A, dar de fapt, aici stau foarte multe persoane de etnie cu probleme financiare şi ar trebui să plătească mult. Pe de altă parte, sunt sate unde sunt condiţii mai bune, dar pentru că sunt departe de centru sunt într-o categorie mai scăzută. La noi a fost Curtea de Conturi, am discutat cu oamenii şi am decis încadrarea tuturor la categoria A şi facem o reducere maximă a impozitelor“, a declarat primarul Ion Gruescu.

Tudor Oiţă, inspector pe achiziţii publice la primăria Negomir, a declarat că diferenţa de plată nu este mare. A dat exemplul unui localnic ce plătea 400 de lei pentru un teren, iar acum plăteşte 450 de lei. Oiţă a mai spus că în urma controlului Curţii de Conturi s-a dispus recuperarea sumei de 59.583 de lei, cea mai mare sumă, 34.905 lei fiind pentru terenurile intravilane.

REZOLVARE

Zonarea defectuoasă a terenurilor din cadrul localităţilor, deficienţă ce conduce la stabilirea eronată a nivelului impozitului pe terenuri şi clădiri, a fost rezolvată în Berleşti încă din anul 2010. „Este o problemă a primăriilor care se rezolvă odată cu controalele de la Curtea de Conturi. Noi am rezolvat-o din 2010“, a declarat primarul Maria Dumitraşcu.

Vizualizări: 148

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: