Primarii pierd miliarde din taxa de excavare

Primarii din Gorj, care au pe raza comunei exploatări miniere, de pe urma cărora ar putea lua bani frumos, pierd procesele în faţa Complexului Energetic Oltenia (CEO). Chiar dacă un articol din Codul Fiscal le dă dreptul să încaseze o taxă de excavare, de până la 7 lei, instanţa nu le dă dreptate.

Practic, este vorba despre o taxă ce este recoltată pe metrul pătrat afectat de excavările miniere şi care se percepe în momentul eliberării autorizaţiei. Companiile miniere refuză să plătească această taxă, pe motiv că plătesc deja către bugetul de stat, anual, taxă pentru activitatea de prospecţiune, explorare şi exploatare a resurselor minerale, dar şi redevenţa minieră.

Spre exemplu, primăria Urdari percepea 3 lei pe mp. Anul trecut ar fi trebuit să încaseze 7 miliarde, iar anul acesta 6 miliarde. Primarul Mihai Calotă este sigur că CEO nu va plăti. „Nu a câştigat nimeni nimic. Cheltuim bani prin judecată şi nimic. Eu pusesem o taxă de 3 lei pentru că ştiam că nu pot să cer 7 lei pentru că-i falimentăm“, a declarat primarul.

Aceeaşi situaţie la Ciuperceni, primarul Dumitru Taloi spune că stabilise o taxă de 6 lei pe mp. „Am pierdut procesul, trebuia să-mi dea 4 miliarde de lei. Acum nici nu mai pot să-i dau în judecată pentru că şi-au luat utilajele din comună”, explică primarul.

O taxă de 2 lei pusese primarul Dorin Filip de la Rovinari. Acesta este singurul primar care a reuşit să încaseze ceva. Acum patru ani ce-i drept, la vremea aceea articolul din Codul Fiscal fiind acceptat de companii. 

CE SPUNE CE OLTENIA

Managerul Laurenţiu Ciurel ştie situaţia, dar spune că această taxă i-ar duce la sapă de lemn. „Dacă fi recoltată ca şi în concepţia unora dintre primari probabil că în martie ar trebui să închidem activitatea. 400 de miliarde de lei vechi numai la una din ele. Spune acolo că e până la 7 lei pe mp, putând fi 50 de bani sau 7 lei, dar pentru o firmă care deja plăteşte redevenţă să mai plăteşti o taxă... Curtea de Conturi a găsit această taxă ca şi neîncasată şi de aici emoţia“, a spus Ciurel.

OPINII

Punctul de vedere al ANAF este că taxa de autorizare trebuie plătită către primării, la fel cum celelalte taxe sunt plătite către bugetul central. La fel susţine şi Camera de Conturi, care a imputat unor primari necalcularea taxei. 

CE SPUNE LEGEA

Codul Fiscal, la articolul 267, alineatul 4, prevede că "Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de foraje sau excavări necesară studiilor geotehnice, ridicărilor topografice, exploatărilor de carieră, balastierelor, sondelor de gaze şi petrol, precum şi altor exploatări se calculează înmulţind numărul de metri pătraţi de teren afectat de foraj sau excavaţie cu o valoare stabilită de consiliul local de până la 7 lei".

Vizualizări: 424

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: