Primarii propun comasarea şcolilor din lipsă de bani

Zeci de şcoli primare din localităţile judeţului Gorj vor fi desfiinţate din toamnă din cauza lipsei de fonduri. Dacă iniţial Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj propusese desfiinţarea a 19 unităţi de învăţământ cu efective reduse de elevi, din teritoriu au venit alte propuneri de comasare. Astfel, numărul unităţilor de învăţământ care vor dispărea de pe harta judeţului Gorj a ajuns la 33.

Dintre cele 19 unităţi propuse iniţial pentru comasare, conducerea IŞJ Gorj a renunţat la trei. „Din cauza distanţelor mari pe care elevii trebuiau să o parcurgă, am hotărât să nu desfiinţăm şcolile generale din Curtişoara, Baia de Fier şi din Roşia de Amaradia”, spune Gheorghe Mitescu, inspector şcolar general adjunct în cadrul IŞJ Gorj. Însă lipsa banilor i-a determinat pe primarii care au în subordine şcolile primare din Jupâneşti, Samarineşti, Cerna –Sat  Văgiuleşti, Godineşti, Peştişani sau Urdari să propună desfiinţarea lor. „În majoritatea unităţilor predau suplinitori. Propunerile de comasare au primit şi avizul comunităţilor locale”, afirmă Camelia Bibere, inspector şcolar general adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii. Nici municipiul Târgu Jiu nu va scăpa de valul de comasări. „La propunerea directorilor, Grupul Şcolar de Transporturi Auto Traian Vuia şi Grupul Şcolar Forestier se vor uni din septembrie. De asemenea, elevii care sunt înscrişi la Şcoala Generală Nr. 7 vor învăţa la Şcoala Generală Nr.3. Dacă va rămâne liberă, clădirea în care funcţionează încă Şcoala Generală Nr. 7 va fi transformată în ateliere”, menţionează Gheorghe Mitescu.

Primarii solicită microbuze

După ce au hotărât că este mai bine ca unităţile în care învăţau doar câţiva elevi să dispară, acum primarii cer IŞJ Gorj microbuze şcolare. Pe raza judeţului există doar 53 de microbuze cu ajutorul cărora elevii sunt transportaţi la şcoală în fiecare dimineaţă. „Am primit foarte multe cereri din partea primăriilor pentru suplimentarea numărului de microbuze. Primarii din Runcu, Stăneşti, Bengeşti Ciocadia, Cruşeţ, Brăneşti sau Tismana sunt printre cei care au solicitat un astfel de mijloc de transport. De la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului avem promisiuni în acest sens”, spune Ermina Frunzaru, referent în cadrul  IŞJ Gorj.

Vizualizări: 91

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: