Cozonac fără frământare, cu nucă și cacao

Cozonacul este nelipsit de sărbători de pe mesele românilor dar puţini se mai încumetă să îl prepare acasă. Asta pentru că, după reţeta clasică, cozonacul trebuie frământat pentru a creşte bine. Dar există şi cozonac care se poate face fără frământare şi poate fi o soluţie salvatoare.

Reţeta este una foarte simplă şi este imposibil să nu vă reuşească din prima, iar secretul constă în păstrarea peste noapte, timp de 12 ore, a compoziţiei la frigider.

Ingrediente pentru aluat: 1 kg făină, 600 ml lapte cald, 250 g zahăr, 1 pachet de unt, 2 pliculețe drojdie uscată,  6 gălbenușuri, 200 g stafide, 1 linguriță esență de vanilie, 1 linguriță esență de rom, coajă de portocală, 1/2 linguriță sare.

Ingrediente pentru umplutură: 6 albușuri, 600 g miez de nucă, 4 linguri cacao, 200 g zahăr pudră.

Mod de preparare: Pentru aluat, dizolvăm drojdia în lapte călduț  iar după 20 de minute, adăugăm zahărul, aromele, untul, sarea și amestecăm foarte bine.

Treptat, adăugăm făina, stafidele și mixăm până la omogenizare. Lăsăm aluatul la frigider peste noapte. Pentru umplutură, batem albușurile spumă. Adăugăm miezul de nucă, pudra de cacao, zahărul pudră și amestecăm bine apoi încorporăm umplutura obținută, în aluatul întins după ce l-am scos de la rece.

Împărțim aluatul în 4 bucăți egale. Le rulăm bucățile și le împletim astfel încât să obținem 2 cozonaci, pe care îi așezăm într-o tavă de copt tapetată cu ulei. Lăsăm cozonacii la crescut 60 de minute. Tapetăm cozonacii cu un gălbenuș de ou și îi coacem la temperatura de 170 de grade, timp de 45 de minute.

Vizualizări: 1,680

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: