Primarii se tem de închiderea carierei Peşteana Sud

Primarii din mai multe localităţi au confirmat pentru Pandurul că au auzit zvonul potrivit căruia Cariera Peşteana Sud va fi închisă şi se tem de o creştere a şomajului în localităţile lor. Liderul sindical din zonă, Dumitru Pârvulescu, spune că este doar un zvon cu care sunt ameninţaţi minerii, pentru a trece la sindicatul lui Ruşeţ. „Peşteana este o carieră micuţă, care nu se va închide, pentru că aici nu sunt probleme cu exproprierile. Vor doar să sperie oamenii, să le spună că dacă trec la sindicatul lui Ruşeţ nu se închide cariera”, a spus Pârvulescu.

Liderul de sindicat Dumitru Pîrvulescu susține că nu are deocamdată informații oficiale că se va închide Cariera Peșteana Sud, însă nici nu exclude această variantă, care s-a discutat şi anul trecut. „S-a discutat în 2013 de închidere, nu doar de Peșteana Sud, ci și de alte cariere când s-a făcut programul de exploatare, dar s-a renunțat pentru că sunt probleme cu exproprierile în carierele mari. O dată și o dată se va închide, pentru că se va epuiza zăcământul de cărbune. Se aruncă din nou această informație tocmai acum când se dorește formarea sindicatului lui Ion Rușeț”, a spus Pârvulescu.

„Dacă se închide, marea vină o va avea conducerea de la Peșteana, care e o conducere parașutată aici, nu știu de unde, care nu are nici în clin nici în mânecă cu zona respectivă”, a declarat liderul de sindicat Dumitru Pârvulescu

Sindicalistul spune că salariaţii sunt ameninţaţi. „Oamenii sunt amenințați peste tot de către șefii direcți. Este rău că minerii au ajuns mai fricoși ca femeile din industria textilă. Vorba lui Crețan, minerii dorm în cizme și le e teamă de șefii care azi pot fi, mâine nu mai sunt. Eu cred că și sindicatul de la Peșteana deranjează. O altă placă spusă minerilor e că dacă nu vor să treacă la sindicatul lui Rușeț se va închide cariera. Așa se pune problema. Oamenii spun asta, dar le e frică să vorbească public. Eu voi lua poziție dacă se va ajunge așa departe, pentru că eu sunt din Peșteana”, a spus Pârvulescu.

Comuna Urdari va fi cea mai afectată

Pe lângă cei 280 de mineri care ar putea rămâne fără un loc de muncă, de suferit va avea și comuna Urdari care este direct afectată de închiderea Carierei Peșteana Sud. „90% din angajații de la Peșteana sunt din Bâlteni, Fărcășești, Plopșoru și cei mai mulți din Urdari.  Dacă se pune problema închiderii, rămân șomeri 280 de angajați din carieră, dar mai sunt și cei care lucrează pentru cariera Peșteana Sud. Impactul este foarte mare. Eu cred că va lua poziție și comunitatea locală din zonă, pentru că sunt localități distruse de minerit. Comuna Urdari va rămâne cea mai prăpădită comună din România. Aici sunt trei gropi mari, e carierea Urdari care s-a închis și e o bombă ecologică, dacă se închide Peșteana Sud va mai fi o bombă ecologică, iar apoi urmează Peșteana Nord. Comuna Urdari se va numi probabil comuna cu trei gropi”, a precizat liderul de sindicat Dumitru Pârvulescu.

Vizualizări: 173

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: