Primarii, sfătuiţi să ceară bani de la bancă, nu de la Consiliul Judeţean

Vestea că vor primi sume derizorii de la Consiliul Judeţean i-a revoltat pe primarii gorjeni. Preşedintele Ion Călinoiu recunoaşte că sumele sunt sub orice critică şi îi sfătuieşte pe edilii locali să apeleze la credite pentru a-şi putea finaliza lucrările aflate în execuţie. Ba mai mult, preşedintele Consiliului Judeţean spune că în acest an nu se va putea pune problema promovării unor noi proiecte.

Un nou conflict s-a iscat între primarii gorjeni şi Ion Călinoiu cu câteva zile înainte de şedinţa Consiliului Judeţean. Ca de fiecare dată, motivul îi reprezintă fondurile insuficiente pentru planurile edililor locali. Preşedintele Consiliului Judeţean spune că şi el este nemulţumit, la fel ca primarii. “În  Comisia Consultativă de luni a fost susţinută o propunere de proiect ce vizează repartizarea fondurilor către primării. Sumele respective sunt sub orice critică. Eu, personal, sunt la fel de nemulţumit precum primarii. În acest an, fondurile sunt foarte mici. Inclusiv pentru drumurile judeţene au fost diminuate sumele cu peste 50 de miliarde, fondurile fiind mai mici cu aproximativ 35% faţă de anul trecut”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Excluzând municipiile Târgu Jiu şi Motru cărora le vor fi alocate 16 miliarde de lei vechi, respectiv 13,5 miliarde de lei vechi, restul primăriilor din judeţ vor primi sub 5 miliarde de lei vechi. Potrivit proiectului de hotărâre, există şi primării care nu vor primi nici un leu, precum comuna Fărcăşeşti. De asemenea, cele mai multe localităţi vor primi între o jumătate şi un miliard de lei vechi: Licurici, Mătăsari, Arcani, Cătunele, Bălăneşti, Bărbăteşti, Bâlteni, Bumbeşti- Piţic, Dăneşti, Negomir, Turburea, Turcineşti şi Urdari.

Proiectele noi, imposibil de promovat în 2012

Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj spune că în acest an proiectele noi vor fi imposibil de promovat din cauză că nu există fonduri. De asemenea, îi sfătuieşte pe primari să găsească alternative, apelarea la credite fiind una dintre soluţii. “În acest an nu se poate pune problema promovării unor noi proiecte. În prezent, nu se poate vorbi decât de asigurarea parţială a cofinanţărilor. Fiecare trebuie să găsim alternative pentru a face rost de bani în vederea continuării proiectelor aflate în execuţie. Primarii trebuie să apeleze la credite pentru a putea să-şi finalizeze investiţiile începute”, a declarat Ion Călinoiu. Edilii locali sunt nemulţumiţi de sumele pe care le vor primi şi consideră contractarea creditelor ca fiind ultima soluţie la care ar apela. “Ştim că vom primi 4,9 miliarde de lei vechi. Este o sumă nesemnificativă ţinând cont de faptul că trebuie asigurată suma de 30 de miliarde pentru cofinanţarea a două proiecte care vizează lucrări de infrastructură, reţele de apă şi canalizare, şi Campusul Şcolar. Nu se poate renunţa la proiectele noi pentru că după finalizarea lucrărilor de infrastructură trebuie reparate străzile şi trotuarele, iar pentru asta ne trebuie aproximativ 50 de miliarde de lei vechi. Un credit ar fi ultima măsură la care aş recurge. Asta ar fi o povară în plus pentru cetăţeni pentru că orice credit înseamnă dobânzi foarte mari”, a declarat Constantin Bobaru, primarul oraşului Bumbeşti Jiu.

Încă o lovitură pentru primării

Primarii gorjeni spun că sumele derizorii ce le vor fi alocate de către Consiliul Judeţean Gorj reprezintă încă o lovitură pentru ei. “Primăria Turceni va primi 2,4 miliarde de lei vechi. Aceşti bani nu ne ajută cu nimic. Fondurile ni se reduc permanent însă ni se pun în cârcă spitalele şi şcolile. Avem bugetul diminuat cu 7 miliarde de lei vechi faţă de anul trecut din cauză că se reţine la bugetul de stat o cotă de impozitare mai mare. Ne-am gândit să facem un credit dacă vom rămâne fără bani. În acest an vom face proiecte decât dacă vom avea cui să le adresăm. Am mai făcut şi altădată, iar banii s-au dat preferenţial”, a declarat Ion Iordache, primarul oraşului Turceni.

Repartizarea banilor marca “Ion Călinoiu”

Foarte supărat din cauza banilor pe care îi va primi de la Consiliul Judeţean este şi primarul comunei Turburea care spune că s-a făcut o  împărţire “marca Ion Călinoiu”. “Împărţirea fondurilor s-a făcut după marca Ion Călinoiu. Acesta îşi bate joc de noi când ne dă câte un miliard de lei vechi. Încercăm să supravieţuim pentru că ne-am luat măsuri de precauţie, nu pentru că ne ajută Consiliul Judeţean. Am strâns taxele şi impozitele pe anul 2011 în proporţie de 97% adică aproximativ 4,5 miliarde de lei vechi. Am intrat cu 7 miliarde în fondul de rulment. Vreau să terminăm şcoala din Turburea, care este finanţată prin Banca Mondială, iar noi nu trebuie să cheltuim decât 4 miliarde pentru introducerea utilităţilor. De asemenea, vom mai cheltui 5 miliarde pentru asfaltarea drumului de la Cocorova. Am curajul să fac credite, dar e mai greu ţinând cont de Consiliul Local de la Turburea”, a declarat Ion Bârcă.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: