Primarii vor să-i aştepte pe mineri la Bucureşti cu mii de gorjeni

Primarii gorjeni se solidarizează cu minerii şi energeticienii care au plecat în marşul disperării. Edilii locali uită de divergenţele politice şi îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe mineri. Doi dintre aceştia au dezvăluit în cadrul emisiunii Ediţie Specială, difuzată marţi seară la Accent TV, că intenţionează să-i aştepte pe protestatari la Bucureşti săptămâna viitoare şi să organizeze un miting de amploare. Primarii spun că printre disponibilizaţii Minprest se află şi familii care deja sunt în situaţii de risc. Edilii sunt nemulţumiţi şi de faptul că parlamentarii gorjeni nu se află în prima linie, aşa cum ar trebui.

Primarul comunei Fărcăşeşti vrea să meargă la Bucureşti chiar şi cu riscul de a fi acuzat din nou că-şi face campanie electorală pe seama marşului disperării. „Eu am mers 6 kilometri pe jos alături de mineri, am sperat să facă la fel şi ceilalţi primari din localităţile pe unde au trecut minerii, dar nu a fost aşa. Ba mai mult, gestul meu a fost interpretat ca un mod de a-mi face campanie electorală. Prea puţin contează pentru unii că acei oameni îşi pierd terenurile, rămân fără locurile de muncă şi nu vor mai avea din ce trăi. Fărcăşeşti a fost prima localitate pe unde au trecut minerii, iar mai multe persoane li s-au alăturat şi îi însoţesc şi în acest moment. Eu aş fi dispus să merg cu peste 100 de oameni la Bucureşti să-i aşteptăm pe mineri şi energeticieni”, a declarat Dănuţ Bălu, primarul comunei Fărcăşeşti. Acesta crede că este ultima şansă de a mai fi salvat mineritul din Gorj. „Este o situaţie grea, iar marşul acesta este ultima formă de protest care a mai rămas, e ultima şansă de a mai putea face ceva. În permanenţă ţin legătura cu participanţii la acest marş, ştiu că mulţi sunt epuizaţi fizic, pe unde trec oamenii îi încurajează, dar nu au primit nici o reacţie din partea autorităţilor, a Guvernului sau a ministrului Energiei. Sunt imuni la suferinţa minerilor. Nici măcar parlamentarii de Gorj nu fac ceva pentru a-i ajuta, nici unul nu a mers pe jos alături de mineri nici măcar doi metri. Cei care taie în carne vie nu au cunoscut munca de jos, nu ştiu cum se lucrează în cariere. Nu ştiu cum e să stai ud la picioare în timpul iernii, să-ţi pui ciorapii la uscat pe reşouri improvizate şi să-ţi dezgheţi mâinile suflând în ele”, spune Bălu.

Vor să fie consultaţi cu privire la lista de disponibilizaţi
Ion Bârcă, edilul de la Turburea, îi solicită lui Ion Călinoiu să mobilizeze primarii pentru ca mii de gorjeni să-i aştepte pe mineri în Bucureşti, săptămâna viitoare. „Aceşti mineri şi energeticieni care au plecat în „marşul disperării” trebuie priviţi ca nişte eroi ai Gorjului, iar noi trebuie să fim alături de ei. Trebuie să mergem la Bucureşti în număr mare, trebuie să-i aşteptăm pe minerii în Capitală, dacă suntem mulţi vom putea rezolva ceva. Acum ei sunt puţini şi sunt ignoraţi de Guvern. Voi discuta cu domnul Călinoiu să-i mobilizeze pe primari. Sunt dispus să merg la Bucureşti cu sute de persoane”, a declarat Bârcă. Primarul de la Turburea crede că autorităţile locale ar trebui consultate atunci când se întocmesc listele de concedieri. „În Turburea sunt aproximativ 80 de localnici care lucrează la Turceni şi Rovinari, dar în spatele lor se află alte zeci de persoane. Mulţi dintre angajaţii CEO urmează să fie disponibilizaţi. Sunt cazuri sociale, sunt întreţinători de familie care urmează să fie disponibilizaţi de la Minprest. Avem un băiat care are acasă 3 copii. Ce vor face aceştia după ce nu vor mai avea nici un venit în familie? Se fac disponiblizări fără ca primarii să fie consultaţi. Mi s-ar părea normal ca domnul Giorgi de la Minprest sau cei din administraţia Complexului Energetic Oltenia să-i întrebe pe primari care este situaţia familială a celor vizaţi de disponibilizări. Nu este normal ca cei aflaţi în funcţii importante să-şi bată joc de viaţa a mii de gorjeni”, spune Bârcă.
Şi primarul comunei Slivileşti este dispus să-şi ducă localnicii la protest în Bucureşti. „Voi merge şi eu la Bucureşti cu ceilalţi primari pentru că oamenilor le-a ajuns cuţitul la os. Am avut o întâlnire cu prefectul judeţului, nu s-a făcut nimic, oamenii au plecat în marşul disperării şi trebuie susţinuţi de noi. Nu putem să stăm cu mâinile în sân, în condiţiile în care se vorbeşte cu atâta lejeritate de 2000-2500 de disponiblizări. Trebuie să împiedicăm transformarea judeţului în judeţul foametei”, a declarat Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti.
Primarul comunei Câlnic crede că trebuie făcut ceva pentru salvarea mineritului. „Sunt de acord să mă alătur şi eu colegilor din celelalte comune. Într-adevăr mineritul gorjean este într-o situaţie dificilă şi trebuie salvat. Noi am avut o întâlnire inclusiv cu prefectul judeţului şi am vrut să punem punctul pe „i” ca să se facă ceva”, a declarat Dumitru Vulpe.

Vizualizări: 1,294

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: